Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanha Qwerty-näppäimistö porskuttaa, vaikka Kalq on tabletissa nopeampi

Tiede
 
Kalq-näppäimistössä yleisimmin käytettävät kirjaimet ovat lähekkäin.
Kalq-näppäimistössä yleisimmin käytettävät kirjaimet ovat lähekkäin.

Qwerty on maailman yleisin käyttöliittymä. Nimi tulee näppäimistön kuudesta ensimmäisestä näppäimestä, alkaen yläriviltä vasemmalta.

Qwertystä saa syyttää kustantaja Christopher Solesia, joka patentoi kirjoituskoneen 1867 ja myi sen Remington-yhtiölle vuonna 1873. Siitä lähtien miljoonat ja miljoonat ihmiset ovat länsimaissa naputelleet Qwertyn tahtiin.

”Qwerty-näppäimistö ei sovi useimpiin kieliin. On täysin järjetöntä, että me käytämme vieläkin sitä!” käyttöliittymien suunittelija Antti Oulasvirta parkaisee.

Oulasvirta yritti rohkeasti hylätä Qwertyn. Hän tutki Max Planck -instituutissa Saksassa, mikä olisi nopein tapa näppäillä tekstiä.

Ryhmän työn tuloksena syntyi tablettien ja kännyköiden kosketusnäytöille suunniteltu Kalq-näppäimistö. Se on tarkoitettu käytettäväksi peukaloilla.

Kirjaimet on sijoiteltu suosion mukaan. Käytetyimmät ovat lähekkäin näytön laidoilla.

Kuka tahansa oppii Kalqin käytön kymmenessä tunnissa. Vauhtiin pääsee jo kahdessa.

”Näppäimistön uusi sijoittelu voisi tehostaa työntekoa jopa 20–30 prosenttia kielestä riippuen”, Oulasvirta sanoo.

Kalqista uutisoitiin maailmalla laajalti keväällä 2013, mutta se ei vain myynyt. Nyt sitä käyttää ehkä muutama tuhat ihmistä. Kävi kuin kaikille uusille näppäimistöille, joilla on yritetty horjuttaa Qwertyn asemaa.

”Ihminen ei sijoita oppimiseen, vaikka se toisi ennen pitkää selvästi hyötyä”, Oulasvirta sanoo.

Qwertyn käyttäjille Oulasvirta suosittaa jyrkästi kymmensormisuutta.

Tavallisella käyttäjällä menee noin 30 tuntia siihen, että kaikki kymmenen sormea oppivat oikeille näppäimille ja automatisoituvat. Se nopeuttaa selvästi työntekoa.

Qwertyn synnystä on monta tulkintaa.

Yhden mukaan kirjaimet aseteltiin näppäimiin niin, että kun kirjaimen löi paperille, eivät kirjasimien varret puuroutuisi keskenään. Siksi paljon käytetyt kirjaimet piti sijoittaa kauas toisistaan.

Oulasvirta huomauttaa, että keskirivillä on lähekkäin paljon aakkosissa toisiaan seuraavia kirjaimia: a-(s)-d-f-g-h-j-k-l. Näyttää siltä, kuin aakkoset olisi lyöty näppäimistöön lähes perä perää.

”Tästä aakkosellisuudesta ei tekstinsyötössä ole kuin haittaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!