Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen evoluutiosta paljastuu jatkuvasti uusia yksityiskohtia – Lontoossa aukeava näyttely esittelee tuoreimmat havainnot

Tiede
 
Sami Sillanpää / HS
Lontoon luonnonhistoriallisen museon uudessa näyttelyssä voi tutustua muun muassa vuonna 2013 löytyneeseen Homo naledi -ihmislajiin. Sen luuranko oli esillä syyskuussa näyttelykeskus Cradle of Humankindissa Etelä-Afrikan Maropengissa.
Lontoon luonnonhistoriallisen museon uudessa näyttelyssä voi tutustua muun muassa vuonna 2013 löytyneeseen Homo naledi -ihmislajiin. Sen luuranko oli esillä syyskuussa näyttelykeskus Cradle of Humankindissa Etelä-Afrikan Maropengissa. Kuva: Sami Sillanpää / HS

Moderni tekniikka on auttanut tutkijoita tekemään viime vuosina merkittäviä löytöjä. Niitä on odotettavissa lisää myös lähitulevaisuudessa.

Lontoossa avataan tulevana perjantaina näyttely, joka valaisee ihmisen evoluutiota ennennäkemättömällä tavalla, kertoo The Guardian -lehti.

Lontoon luonnonhistorialliseen museoon on rakennettu uusi evoluutiogalleria. Siihen kuuluu muun muassa eri ihmislajien kalloja esittelevä seinä, joka havainnollistaa evoluutiokäsityksen viime vuosien dramaattisia muutoksia.

Seinälle ovat päässeet muun muassa vuonna 2003 löydetty metrin mittainen floresinihminen ja vuonna 2010 Siperiasta löytyneiden luunpalasen perusteella rekonstruoitu denisovanihminen.

Näyttelyn pääkuraattori Chris Stringer kertoo The Guardianille, että kallot ovat karkeasti kronologisessa järjestyksessä, mutta niistä ei ole tehty evoluutiopuuta.

”Emme yksinkertaisesti vielä tiedä, miten osa näistä löydöistä suhteutuu toisiinsa.”

Evoluutiogalleriassa nähdään myös muun muassa jäljennökset vuonna 2013 Etelä-Afrikasta löytyneen Homo naledin ja vuonna 2008 Etelä-Afrikasta löytyneen Australopithecus sediban jäännöksistä.

Uusia löytöjä on tehty Stringerin mukaan huima määrä.

”Tämä on varmasti hieno asia tieteelle. Käsityksemme itsestämme, evoluutiostamme ja leviämisestämme ympäri planeetan ovat muuttumassa.”

Uusia tärkeitä löytöjä tehdään osaltaan sen ansiosta, että tutkijoilla on nyt pääsy aiemmin suljetuille alueille. The Guardianin mukaan esimerkiksi Etelä-Afrikka on osoittautunut aarreaitaksi apartheidhallinnon kaaduttua 1990-luvun alkupuolella.

Tätäkin merkittävämmät syyt liittyvät tekniikan kehittymiseen. Esimerkiksi geenitutkimus on mahdollistanut uusien lajien tunnistamisen pelkän luunpalasen perusteella. Näin kävi denisovanihmisen tapauksessa.

”Luun palat olivat pikkuruisia. Vaikka luolassa oli tehty kaivauksia pitkään ja myös tehty löytöjä, ei olisi ollut mitenkään mahdollista tietää palojen olevan peräisin aivan uudentyyppisestä lajista ennen kuin dna-tekniikka paljasti totuuden”, Stringer kertoo.

Modernit sovellukset auttavat myös lupaavilta vaikuttavien kaivauspaikkojen valinnassa. Osa tutkijoista käyttää jo muun muassa karttapalvelu Google Earthia. Lisäksi lennokit ovat osoittautuneet käteviksi alueiden tarkastelussa.

Viime vuosina muodissa ollut joukkoistaminenkin on havaittu hyödylliseksi. Keniassa on käynnistetty Fossilfinder-hanke, jossa vapaaehtoiset analysoivat internetissä satojatuhansia lennokkien ja leijojen avulla otettuja valokuvia Turkanajärven lähistöltä. Alueelta on löytynyt jo aiemmin runsaasti varhaisten ihmislajien fossiileja.

”Uusien fossiililöytöjen määrä ei ole vähenemässä. Se on hieno asia evoluution ymmärtämisen kannalta mutta mutkistaa evoluutiogallerian suunnittelua”, Stringer sanoo.

”On selvää, että meidän pitää joustavia ja osata odottaa odottamatonta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!