Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääpiöplaneetta Ceresin ihmetystä herättäneet vaaleat pilkut ovat luultavasti vesijäätä ja suolaa

Nasan Dawn-luotaimen kamera on erottanut jo 130 vaaleaa pistettä tai läiskää kääpiöplaneetalta.

Tiede
 
nasa
Occatorin kraatterin vaaleat pisteet hehkuvat kirkkaina Nasan vääräväritetyssä kuvassa. Mutta myös luonnollisissa väreissään pilkut heijastavat paljon enemmän valoa kuin muu Cereksen pinta.
Occatorin kraatterin vaaleat pisteet hehkuvat kirkkaina Nasan vääräväritetyssä kuvassa. Mutta myös luonnollisissa väreissään pilkut heijastavat paljon enemmän valoa kuin muu Cereksen pinta. Kuva: nasa

Dawn-luotain kuvasi kääpiöplaneetta Ceresin outoja vaaleita pilkkuja jo vuoden 2015 alkupuolella. Tähtitieteilijät ovat siitä lähtien ihmetelleet niiden alkuperää.

Vuoden aikana Dawn on tullut radallaan hiljalleen alemmas. Samalla kuva valkeista pilkuista on tarkentunut. Vaikuttavin pilkkujen kokoelma on Occatorin kraatterissa pohjoisella pallonpuoliskolla.

Uuden tulkinnan mukaan pilkut ovat paikkoja, joissa asteroidien iskut ovat nostattaneet suolaisen kerroksen vesijäätä kääpiöplaneetan pintaan. Kirkkaat pisteet ovat nuorempaa vesijäätä.

Näin väittää joukko tutkijoita Nature-lehdessä.

Cereksen kivimurskan alla on melko varmasti kattava jää- ja suolakerros. Kun kivi iskee avaruudesta kivikerrokseen ja paljastaa alta jään, muuttuu se kiinteästä aineesta kaasuksi. Pinnasta vapautuu vesihöyryä, ja se nostaa mukanaan jäätä ja pölyä.

Samalla se tuottaa pinnalle usvaisen maiseman. Dawn onkin havainnut usvaa, kun se on kuvannut Cereksen suurinta kraatteria Occatoria vinosta kulmasta.

Tutkijat uskovat, että pilkut haalistuvat ajan mittaan. Jää sulaa pois ja jättää pintaan vain suolaa.

Dawn on erottanut pilkuissa merkkejä magnesiumsulfaateista. Maan päällä sitä kutsutaan arkisessa kielessä karvassuolaksi. Sitä käytetään muun muassa ihonhoidossa. Suolat eivät heijasta valoa niin paljon kuin uusi jää.

Ceres on asteroidivyöhykkeen suurin kohde Marsin ja Jupiterin välissä. Nasan Dawn-luotaimen kamera on erottanut jo 130 vaaleaa pistettä tai läiskää kääpiöplaneetalta, jonka läpimitta on 950 kilometriä.

Luotain oli valmiina kuvaamaan hyvin tummaa pintaa – mustaa kuin asfaltti. Laitteistoa ei ollut viritetty kirkkaisiin kohteisiin.

”Vau! Mitäs tämä on? Emme odottaneet tätä”, muistelee Andreas Nathues ensiyllätystä BBC:lle. Hän on vastuussa Dawnin kameroista.

”Vaaleisiin pilkkuihin osuneesta valosta heijastuu noin 25 prosenttia, ja Occatorin pilkuista jopa 50–60 prosenttia. Se on paljon verrattuna tumman pinnan heijastavuuteen, joka on noin 9 prosenttia”, Nathues sanoo. Hän työskentelee Max Planck -instituutin aurinkokunnan tutkimuskeskuksessa Göttingenissä Saksassa.

Höyrystyneessä jäässä on samaa ainesta kuin komeettojen pyrstössä. Ne syntyvät Auringon lähellä kun kuumuus sulattaa komeetan jäätä.

Nature-lehdessä pohditaan myös Cereksen alkuperää. Tähtitieteilijä Maria Cristina De Sanctis nostaa esiin mahdollisuuden, että Ceres muodostui jäisillä vyöhykeellä, paljon kauempana Auringosta kuin missä se on nyt.

Cereksen liike nykyiselle paikalleen osoittaa, että aurinkokuntamme on muinoin nähtävästi näyttänyt hyvin erilaiselta.

Dawn-luotain on nyt päässyt alimmalle kiertoradalleen eli noin 385 kilometrin päähän planeetan pinnasta. Dawn alkaa jo ennen joulua mitata Cereksen pintaa eri laitteilla. Kuvatkin tarkentuvat yhä.

nasa
Occatorin kraatterissa (vasemmalla) on eniten vaaleita pisteitä. Kuva oikealla on otettu Oxo-kraatterista.
Occatorin kraatterissa (vasemmalla) on eniten vaaleita pisteitä. Kuva oikealla on otettu Oxo-kraatterista.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!