Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat saivat lähetettyä langattomia viestejä virtsan voimalla

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
UWE Bristol
Pissageneraattorin voisi upottaa vaikka polvisukkiin.
Pissageneraattorin voisi upottaa vaikka polvisukkiin. Kuva: UWE Bristol

Eksyksissä ja akku lopussa? Ei hätää. Vaatteisiisi kudottu langaton lähetin tarvitsee vain lirauksen pissaa ja muutaman askelen kävelyä, ja voit kutsua apua.

Tällaisesta hätäapusovelluksesta voi tulla totta brittitutkijoiden kehittämän puettavan generaattorin avulla. Se hyödyntää MFC-mikrobipolttokennoja, jotka tekevät bakteerien avulla eritteistä ja muista eloperäisistä jätteistä energiaa.

”Saimme jo aiemmin kännykän ladatuksi virtsalla. Nyt halusimme kokeilla, toimisiko sama päälle puettavassa teknologiassa ja ilman ulkoista virtalähdettä”, kertoi professori Ioannis Ieropoulos Bristolin Bioenergiakeskuksesta tutkimustiedotteessaan.

Tutkijat ymppäsivät verkosta tehtyihin säärystimiin MFC-kennoja ja pumppasivat niihin tuoretta virtsaa. Pumppu oli täysin manuaalinen: pehmeät putket kulkivat testaajan kantapään alta, ja kun hän asteli ympäriinsä, virtsa ruiskahteli tasaista tahtia kennoihin. Niiden valmistama energia riitti siihen, että kennojen yhteyteen asennettu langaton lähetin sylki ilmoille kahden minuutin välein signaalin, jonka tietokone otti vastaan.

”Tämä avaa mahdollisuuksia jätteiden käyttämiseksi kannettavan ja puettavan elektroniikan energialähteenä”, Ieropoulos kehui.

Bioenergiakeskus julkisti äskettäin prototyypin myös pissalla toimivasta lampusta, jota voidaan käyttää pakolaisleirien vessoissa.

Tutkimuksen puettavasta virtsageneraattorista julkaisi Bioinspiration & Biomimetics.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!