Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhaksi elettiin jo keskiajalla: 92-vuotias työskenteli lääkärinä, sokea 90-vuotias johti ristiretkeläisarmeijaa

Arvostettuja tehtäviä hoidettiin usein kuolemaan asti. Vanhusten sukupuolisia haluja sen sijaan pidettiin naurettavina.

Tiede
 
Riikka Forsström
Vassil / Wikimedia Commons
Hautaveistos lääkäri Guillaume de Harsignysta, joka pystyi taltuttamaan Ranskan nuoren kuninkaan hulluuskohtauksen vielä 92-vuotiaana.
Hautaveistos lääkäri Guillaume de Harsignysta, joka pystyi taltuttamaan Ranskan nuoren kuninkaan hulluuskohtauksen vielä 92-vuotiaana. Kuva: Vassil / Wikimedia Commons

Arvonantoa nauttivia kunniakansalaisia vai säälittäviä yhteiskunnan elättejä? Suhtautuminen vanhuksiin on ollut kautta aikojen vähintäänkin kaksijakoista.

Vuonna 1392 Ranskan kuninkaallisessa linnassa vallitsi täysi paniikki. Kuningatar pidätteli kyyneleitään ja hovimiehet katsoivat neuvottomina, kuinka heidän 24-vuotias kuninkaansa Kaarle VI (1368–1422) säntäili kirkuen pitkin linnan käytäviä.

Harhat olivat kiduttaneet nuorta hallitsijaa jo kuukausia. Pahinta oli, että Kaarle kuvitteli olevansa tehty lasista ja pelkäsi särkyvänsä tuhansiksi pirstaleiksi.

Apuun kutsuttiin aikakautensa arvostetuimpiin lääkäreihin lukeutunut Guillaume de Harsigny (1300–1393). Hän kykeni pitkän kokemuksensa turvin auttamaan korkea-arvoisen potilaan hulluuskohtauksen kourista.

Epätavallista oli sekin, että Harsigny oli peräti 92-vuotias. Hänellä oli vielä vuosi elinaikaa jäljellä.

Kokenut lääkäri ei ollut ainoa menneillä vuosisadoilla elänyt ihminen, joka harjoitti ammattia kuolemaansa saakka. Pankkiirit, kauppiaat, käsityöläiset ja taiteilijat uurastivat monesti puodeissaan, verstaissaan ja ateljeissaan, kunnes kuolivat kirjaimellisesti työnsä ääreen.

Varsinkin Venetsia oli keskiajalla ja renessanssin kaudella vanhusten valtakunta, jossa nuorilta ja jopa keski-ikäisiltä oli kielletty pääsy korkeimpiin virkoihin.

Pitkän elämän tuomaa kokemusta osattiin arvostaa. Venetsian päämiehet eli doget olivat valtaan noustessaan yleensä jo korkeassa iässä.

Todellinen tervaskanto oli doge Enrico Dandolo (noin 1107–1205) jonka arvellaan olleen ainakin 90-vuotias ja sokea johtaessaan ristiretkeläisarmeijaa vuonna 1204 valkoinen parta tuulessa liehuen.

Useimmat keskiajan ja renessanssin paavit ja piispat valittiin virkoihinsa vasta vanhemmalla iällä. Paavi Paavali III, syntymänimeltään Alessandro Farnese (1468–1549), oli jo 76-vuotias noustessaan pyhän isän valtaistuimelle.

Taiteilijanero Tizian (noin 1477–1576) säilytti luomisvoimansa lähes sadan vuoden mittaisen elämänsä loppuun saakka ja maalasi paavista muotokuvan vuonna 1543, kuusi vuotta ennen tämän kuolemaa.

Toisin kuin usein kuvitellaan, korkea ikä ei ole vain meidän aikamme saavutus. Lapsikuolleisuus oli esiteollisissa yhteiskunnissa huomattavaa, mutta aikuisikään selviytyneet saattoivat elää ainakin 60-vuotiaiksi.

Nunnat ja munkit elivät usein varsin vanhoiksi. Heidän pitkäikäisyyttään selittänee se, että he viettivät rauhallista elämää luostarin muurien suojissa. Rutto ja muut kulkutaudit eivät heitä helposti koskettaneet, ja luostarin puutarhan terveelliset yrtit ja kasvikset lisäsivät ikää.

Keskiajan kuuluisimpiin naisiin lukeutunut mystikko ja abbedissa Hildegard Bingeniläinen (1098–1179) oli 67-vuotias perustaessaan Saksan Eibingeniin nunnayhteisön. Hän johti sitä 81-vuotiaaksi, aina kuolemaansa saakka.

Kuten meidän aikamme seniorikansalaiset, myös menneisyyden ikäihmiset pelkäsivät voimiensa hiipumista ja toisten armoille joutumista. Itsenäisyys haluttiin säilyttää mahdollisimman pitkään.

Irlantilainen satiirikko Jonathan Swift (1667–1745) totesikin: ”Jokainen haluaa elää pitkään, mutta kukaan ei halua olla vanha.”

Ihmiskunnan ikiaikainen unelma siitä, että vanhenemisen prosessi voitaisiin pysäyttää, johti ikuisen nuoruuden lähteen ja elämän eliksiirin etsintään.

Venetsiassa 1500-luvulla elänyt aatelismies Luigi Cornaro oli vakuuttunut siitä, että nuoruuden lähde voisi löytyä kohtuullisia elämäntapoja noudattamalla.

Cornaro oli 40-vuotiaana ylenpalttisen mässäilyn ja juominkien puhki syövyttämä mies, jonka lääkäri oli ennustanut elävän korkeintaan muutaman kuukauden.

Tästä säikähtäneenä Cornaro päätti tehdä täyskäännöksen elintavoissaan ja nauttia ravintoa vain niin paljon, että säilyi hengissä. Nälkäkuuri tuotti toivotun tuloksen: vuoden kuluttua Cornaro puhkui terveyttä ja elinvoimaa.

Ihmeellisen nuorentumisensa innoittamana Cornaro ryhtyi vuonna 1558 laatimaan vanhuuden positiivisia puolia ylistävää tutkielmaa nimeltä Trattato della vita sobria (Kohtuullisen elämän käsikirja). Teos saavutti valtavan suosion, ja se levisi aina uusina painoksina ympäri Eurooppaa vielä vuosisatoja tekijänsä kuoleman jälkeen.

Jotkut ovat arvelleet Cornaron eläneen jopa 105-vuotiaaksi. Luku on todennäköisesti liioiteltu.

Poikkeuksellisen korkean iän saavuttaneita henkilöitä juhlittiin oman aikansa superjulkkiksina. Thomas Parr -niminen englantilaismies saavutti 1600-luvulla suurta huomiota väittämällä syntyneensä jo vuonna 1483.

Teräsvaari tuotiin vuonna 1635 nähtäväksi kuningas Kaarle I:n hoviin, mutta hän kuoli kesken juhlien.

Jos legenda pitäisi paikkansa, Parr olisi ollut kuollessaan 152-vuotias – siis peräti 30 vuotta vanhempi kuin ranskalainen Jeanne Calment (1875–1997), joka on nykytietämyksen valossa kaikkien aikojen pisimpään elänyt ihminen. Calment kuoli 122-vuotiaana.

Esivanhempiemme elämän iltarusko saattoi olla siedettävä, jos oli rikas ja vaikutusvaltainen ja kaiken lisäksi niin henkisesti kuin fyysisesti terve. Kovempi kohtalo odotti köyhiä, sairaita ja lapsettomia vanhuksia, jotka jäivät vähäisten armopalojen varaan tai vaivaistalojen eläteiksi.

”Humanistien prinssi” Erasmus Rotterdamilainen (1466–1536) suhtautui vihamielisesti harmaapäihin ja näki vanhuuden paluuna lapsuuteen. Shakespearen (1564–1616) riipaiseva tragedia ilkeiden tyttäriensä armoille jäävästä, täydelliseen höperyyteen vajoavasta kuningas Learista ei ehkä ollut kovin kaukana totuudesta.

Vaihdevuodet ohittaneet lesket ja vanhatpiiat, joilla oli edelleen sukupuolisia haluja, koettiin erityisen vastenmielisiksi, ja heitä pilkattiin armottomasti.

Joillekin miehille kypsän naisen intohimo oli kuitenkin mieleen. 1600-luvun kuuluisa pariisilainen kurtisaani, 84-vuotiaaksi elänyt Ninon de Lenclos (1620–1705) veti puoleensa nuoria rakastajia vielä vanhanakin. Hänen kerrottiin ikääntyneen ”kuin avautuva ruusu huumaavaa tuoksua tulvien”.

Varhaismodernissa Euroopassa vain sellaisia ikäihmisiä kunnioitettiin, jotka eivät riehaantuneet tanssimaan, meikkaamaan, koristautumaan muotivaatteilla, lörpöttelemään, juopottelemaan eivätkä varsinkaan rakastelemaan.

Arvostetuin oli vanhus, joka maalliset nautinnot hyläten syventyi uskonnollisen kirjallisuuden lukemiseen ja taivasten valtakunnan odotukseen.

Lähteitä: The Long History of Old Age, toim. Pat Thane, Thames & Hudson 2005. Georges Minois: History of Old Age, Tenison Polity Press 1989. David Boyd Haycock: Mortal Coil, Yale University Press 2008. Growing Old in Early Modern Europe, toim. Erin Campbell, Ashgate 2006.

Wellcome Library
Englantilainen Thomas Parr eli 152-vuotiaaksi, jos häntä itseään on uskominen.
Englantilainen Thomas Parr eli 152-vuotiaaksi, jos häntä itseään on uskominen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!