Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Raskaana olevan masennuslääkityksellä on yhteys lapsen autismioireisiin

SSRI-lääkitys raskauden edetessä liki tuplaa lapsen autismiriskin, raportoi kanadalainen seurantatutkimus.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Ville Männikkö
SSRI-lääkkeet näyttävät altistavan autismioireille etenkin loppuraskauden aikana käytettynä.
SSRI-lääkkeet näyttävät altistavan autismioireille etenkin loppuraskauden aikana käytettynä. Kuva: Ville Männikkö

Odottavan äidin syömät masennuslääkkeet voivat lisätä todennäköisyyttä, että lapsella ilmenee jokin autismin kirjon oireyhtymän (ASD) häiriöistä. Niihin lukeutuvat muun muassa autismi ja Aspergerin oireyhtymä.

Professori Anick Bérard Montrealin yliopistosta kollegoineen selvitti asiaa analysoimalla tiedot kaikista Québecin kaupungin raskauksista ja lapsista vuosilta 1998–2009. Täysiaikaisia yksösvauvoja syntyi lähes 145 500, ja heitä seurattiin kymmenvuotiaaksi asti. Hieman yli tuhannella heistä diagnosoitiin jokin ASD.

Kaikista tutkituista lapsista 3,2 prosenttia oli altistunut masennuslääkkeille kohdussa. Prosentti alkuraskauden aikana altistuneista sikiöistä sai myöhemmin ASD-diagnoosin, toisella tai viimeisellä kolmanneksella altistuneista 1,2 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan masennuslääkkeillä ei ollut yhteyttä autismioireisiin, jos niitä käytettiin ennen raskautta tai raskauden alussa. Sen sijaan raskauden edetessä lääkkeet nostivat ASD-riskiä 87 prosenttia. Lisääntynyt riski liittyi erityisesti serotoniinin takaisinoton estäjiin eli SSRI-lääkkeisiin.

Tutkijat huomauttavat, että heidän kartoituksessaan käytettiin reseptitietoja, joten ne eivät välttämättä heijasta lääkkeiden todellista käyttöä. Aineistossa ei myöskään ruodittu äitien elintapoja.

”Jatkossa pitää selvittää tarkemmin eri masennuslääkkeiden ja annosten yhteyttä autismin kirjon oireyhtymään”, tutkijat huomauttavat tutkimustiedotteessaan.

Tutkimuksen julkaisi JAMA Pediatrics.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!