Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Levämyrkky sotkee merileijonan muistin – aivokuvaus paljasti, miksi eläimen kyky suunnistaa sekoaa

Ensimmäinen merileijonien magneettikuvaus selitti levälauttojen yhteyden eksymiseen.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Jasper Juinen / Reuters
Merilevien erittämä myrkky vaurioittaa merileijonien aivoja.
Merilevien erittämä myrkky vaurioittaa merileijonien aivoja. Kuva: Jasper Juinen / Reuters

Joka vuosi sadat Kalifornian rannikolla asuvat merileijonat jäävät suuntavaistonsa menettäneinä jumiin rannoille. Syylliseksi on paljastunut leväkukintojen erittämä domoiinihappo. Akuutti myrkytys voi aiheuttaa paitsi harhailua, myös kouristuksia. Pidemmän päälle altistus vaurioittaa merileijonien aivoja, osoittivat tutkijat.

Kalifornian yliopiston ryhmä käytti merinisäkkäiden tutkimiseen ensimmäistä kertaa magneettikuvauslaitetta. Skanneriin pääsi 30 merileijonaa, jotka toipuivat domoliinihappomyrkytyksestä Sausaliton merinisäkäskeskuksessa.

Tutkijat tekivät eläimille myös testejä, joilla kartoitettiin niiden muistia. Merileijonien piti esimerkiksi muistaa, minne suuntaan sen piti kääntyä, jotta se saisi herkkupalan.

Kävi ilmi, että niillä eläimillä, joiden muisti oli heikentynyt, oli rakenteellisia vaurioita erityisesti muistialue hippokampuksessa.

Tutkijoiden mukaan tulos havainnollistaa, miten ympäristön pilaantuminen johtaa myrkyllisten levälauttojen kautta merinisäkkäiden harhailuun. Ilmiö saattaa selittää myös havainnot merileijonista liian kaukana merellä tai sisämaassa.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, kuinka paljon myrkkyä ja missä ajassa aivovaurioiden syntyyn tarvitaan.

Tutkimuksen julkaisee Science-lehti ensi perjantaina. Tulokset esiteltiin etukäteen merinisäkästutkijoiden konferenssissa San Fransiscossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!