Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Markku Kulmala valittiin Kiinan tiedeakatemiaan ensimmäisenä suomalaisena

Tiede
 
Rami Marjamäki
Professori Markku Kulmala haluaa Kiinaan samanlaisia ilmanlaadun mittausasemia, jollainen on esimerkiksi Hyytiälässä Juupajoella.
Professori Markku Kulmala haluaa Kiinaan samanlaisia ilmanlaadun mittausasemia, jollainen on esimerkiksi Hyytiälässä Juupajoella. Kuva: Rami Marjamäki

Ilmanlaadun tutkimuksistaan tunnettu professori Markku Kulmala on valittu Kiinan tiedeakatemian ulkomaalaiseksi jäseneksi ensimmäisenä suomalaisena. Kulmala työskentelee Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella aerosolifysiikan professorina ja johtaa ilmakehätieteiden osastoa.

”Valinta ei sisällä periaatteessa velvollisuuksia, vaan antaa pikemmin mahdollisuuden toimia Kiinan hallituksen neuvonantajana. Lisää myös mahdollisuuksia saada nykyistä paremmin kiinalaista rahoitusta tutkimuksiin”, Kulmala tiivistää. Valinnan suorittavat Kulmalan mukaan muut arvovaltaiset akateemikot, joita on useita satoja.

Kiinalaisten kanssa Kulmala on ollut ahkerasti yhteistyössä vuodesta 2008. Hänet kutsuttiin sinne selvittämään, miten kiinalaiset saisivat aikaisempaa tarkempaa tietoa maan kaupunkeja tukehduttavan savusumun koostumuksesta.

Luotettavaa kiinalaista ilmakehätietoa ei Kulmalan mielestä vielä ole. Hän haluaa viedä suomalaisten kehittämiä ilmakehän mittausasemia paitsi Kiinaan ja Siperiaan. Nanjingiin on jo rakennettu suomalaista Smear-asemaa, joka on myös tuottanut tutkimusta. Nimitys tiedeakatemiaan lisää Kulmalan mielestä suomalaisen tutkimuksen ja teknologian näkyvyyttä.

Kulmala ja hänen työryhmänsä ovat etenkin tutkineet, miten hyvin pienet hiukkaset eli aerosolit vaikuttavat ilmastoon. Pienhiukkaset viilentävät tai lämmittävät. Vaikutus riippuu niiden koosta, koostumuksesta ja sijainnista. Tutkimusasema Juupajoen Hyytiälässä on pienhiukkasten havainnoinnissa maailman kärkeä, ja Kulmalasta on tullut maailman siteeratuin geotieteilijä.

Kiinassa mikä tahansa saastemäärä on Kulmalan sanoin ”satakertainen” täkäläisiin verrattuna. Hänen mukaansa 2,5 miljoonaa kiinalaista kuolee vuosittain sairauksiin, joiden taustalla ovat ilmansaasteet. Hän on laskenut uhrien määrän ilmansaasteista, pitoisuuksista, väkimäärästä ja muista tekijöistä. Kulmala totesi keväällä HS:n haastattelussa, että kiinalaiset sanovat kansalaisten eliniän lyhenevän ilmansaasteiden takia kahdeksan vuotta.

Kiina päästää kolmanneksen maailman perinteisistä ilmansaasteista, joita ovat rikki, typpidioksidi, häkä sekä monet muut hiilivedyt. Ilmastoa lämmittävistä hiilidioksidipäästöistä Kiinan osuus on 29 prosenttia ja metaanipäästöistä 20 prosenttia.

Kiinan tiedeakatemiassa on jäseninä yli 700 kiinalaista tutkijaa ja yli 70 ulkomaalaista tutkijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!