Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Levämyrkky sotkee merileijonan muistin

Ensimmäinen merileijonien magneettikuvaus selitti levälauttojen yhteyden eksymiseen.

Tiede
 
HS
Jasper Juinen / Reuters
Merilevien erittämä myrkky vaurioittaa merileijonien aivoja.
Merilevien erittämä myrkky vaurioittaa merileijonien aivoja. Kuva: Jasper Juinen / Reuters

Joka vuosi sadat Kalifornian rannikon merileijonat jäävät suuntavaistonsa menettäneinä jumiin rannoille. Syylliseksi on paljastunut leväkukintojen erittämä domoiinihappo. Myrkytys voi aiheuttaa paitsi harhailua, myös kouristuksia. Pidemmän päälle altistus vaurioittaa merileijonien aivoja, osoitti tutkimus.

Kalifornian yliopiston ryhmä käytti merinisäkkäiden tutkimiseen ensimmäistä kertaa magneettikuvausta. Skanneriin pääsi 30 merileijonaa, jotka toipuivat myrkytyksestä Sausaliton merinisäkäskeskuksessa.

Tutkijat tekivät eläimille myös testejä, joilla kartoitettiin niiden muistia. Merileijonan piti esimerkiksi muistaa, minne suuntaan sen piti kääntyä, jotta se saisi herkkupalan. Niillä eläimillä, joiden muisti oli heikentynyt, oli rakenteellisia vaurioita erityisesti muistialue hippokampuksessa.

Vielä ei tiedetä, kuinka paljon myrkkyä aivovaurioiden syntyyn tarvitaan. Tutkimuksen julkaisee Science-lehti ensi perjantaina. Tulokset esiteltiin etukäteen merinisäkästutkijoiden konferenssissa San Franciscossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!