Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Aikuisena aloitettu liikunta ei ehkä pidennäkään elinikää, jos geenit ovat vääränlaiset

Tulos saatiin tutkimalla rottien liikuntatottumuksia.

Tiede
 
Marja Airio / Lehtikuva
Aikuisena aloitettu liikunta on hyödyllistä, mutta se saattaa selittyä geeneillä.
Aikuisena aloitettu liikunta on hyödyllistä, mutta se saattaa selittyä geeneillä. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Into liikkua kulkee geeneissä, selviää uudessa suomalaisessa tutkimuksessa. Siinä tutkittiin liikuntatottumuksiltaan eroavia identtisiä ja epäidenttisiä kaksospareja, sekä koe-eläinmallina kahta rottaryhmää, joista toiset olivat geeniperimältään terveempiä ja hyväkuntoisempia kuin toiset.

Perimältään hyvä- ja huonokuntoiset rotat jaettiin vielä kahteen ryhmään, joista toiset saivat juosta juoksupyörässä halutessaan ja toiset eivät. Huomattiin, että geneettiset tekijät vaikuttivat liikunnan määrään, aerobiseen kestävyyteen ja elinikään.

Tutkimustiedotteen mukaan liikunta nosti aerobista kestävyyttä sekä hyvä- että huonokuntoisilla rotilla ja paransi sokeriaineenvaihduntaa geeniperimältään huonokuntoisilla rotilla. Aikuisiässä aloitettu liikunta ei kuitenkaan lisännyt elinikää. Vapaaehtoisesti juosseet rotat elivät itse asiassa noin 16 prosenttia lyhemmän aikaa kuin ne, joille ei annettu juoksupyörää lainkaan.

Kun koe toistettiin ihmisillä, seuraamalla liikuntatottumuksiltaan eroavia idettisiä ja epäidenttisiä kaksospareja, huomattiin sama ilmiö. Epäidenttisillä kaksosilla liikuntatottumukset erosivat useammin.

Aiemmin on kuitenkin havaittu, että aikuisenakin aloitettu liikunta on yhteydessä pitkään elinikään. Tutkijoiden mukaan tämä voisi selittyä geeniperimällä. Geeniperimä nimittäin ohjaa sekä liikuntahalukkuutta, aerobista kestävyyttä että elinikää. Suomalaistutkimus osoitti, että geeniperimällä on voimakkaampi vaikutus elinikään kuin aikuisiän liikunta-aktiivisuudella itsessään.

Tutkimus tehtiin Jyväskylän ja Michiganin yliopistojen yhteistyönä, ja sen julkaisi Nature.

Korjattu 18.12. kello 8.50: Toisin kuin jutussa alun perin kerrottiin, koe toistettiin ihmiskaksosilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!