Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eksoplaneetat nimettiin: Suomalaisten ehdotukset Manala ja Tuonela hylättiin, mutta norjalainen kääpiö hyväksyttiin

Tiede
 
IAU / L. Calçada
Eksoplaneettoja on löytynyt jo yli 2 000. Nyt 31 niistä on saanut lempinimen, jotka hyväksyi Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU. Kuvassa taiteilijan näkemys eksoplaneetan vuoristoseudulta.
Eksoplaneettoja on löytynyt jo yli 2 000. Nyt 31 niistä on saanut lempinimen, jotka hyväksyi Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU. Kuvassa taiteilijan näkemys eksoplaneetan vuoristoseudulta. Kuva: IAU / L. Calçada

Kansainvälinen tähtitieteen unioni IAU ilmoitti nimenneensä 19 eksomaailmaa. Niissä on 14 tähteä ja 31 eksoplaneettaa, ja ne ovat tunnetuimpia tuhansista eksoplaneetoista ja niiden emotähdistä.

Yli puoli miljoonaa ihmistä ehdotti nimiä. Nimiä saatiin 182 maasta tai alueelta eri puolilta maailmaa. Nimiä voi käyttää virallisen – mutta puisevan – tähtitieteen nimistön rinnalla tai uusi nimi voi korvata sen.

Eksomaailmojen nimiehdotuksia oli 274, ja niitä välittivät esimerkiksi tähtiharrastajien seurat, koulut ja planetaariot. Ne olivat puolestaan pyytäneet ehdotuksia nimiksi jäseniltään.

Esimerkiksi se Auringon kaltainen tähti, jolta löytyi planeetta, on virallisesti 51 Pegasi, ja sitä kiertävä eksoplaneetta on 51 Pegasi b. Nyt IAU antoi niille nimet Helvetios ja Dimidium. Ehdotus tuli Sveitsistä.

Helvetios viittaa kelttien keskiaikaisen heimoon ja Dimidium tulee latinan sanasta ”puoli”. Sanan valinta perustuu siihen, että planeetan massan on laskettu olevan noin puolet Jupiterin massasta.

Ensimmäinen eksoplaneetat löytyivät vuonna 1992 Pulsarin PSR 1257+12, ympäriltä. Ne ovat nyt saaneet nimet Poltergeist, Fobetor, joka viitaa kreikan sanaan painajaiset ja Draugr, joka on kuvitteellinen kuolematon hahmo.

Fomalhaut b on ensimmäinen eksoplaneetta, joka on kuvattu suoraan. Se sai lisänimen Dagon. Se on seemiläisten jumalolento, joka on puoliksi ihminen ja puoliksi kala.

Osa uusista nimistä valittiin uskonnon tai kulttuuriperinteen mukaan, kuten Fafnir, joka on norjalaisessa mytologiassa kääpiö. Chalawan puolestaan on krokotiilikuningas thaikansojen perinteessä ja Meztli on asteekkien kuun jumalatar.

Kuusi planeettaa nimettiin kuuluisten tutkijoiden mukaan: Esimerkiksi Galilei, Brahe ja Lippershey ovat nyt eksoplaneettoja. Hans Lippershey oli saksalais-hollantilainen silmälasien rakentaja, joka kokosi myös ensimmäisen linssikaukoputken 1600-luvun alussa.

Täydellinen lista nimistä löytyy NameExoworlds -sivustosta.

Suomesta oli tarjolla kolme nimeä. Niiden takana olivat Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, Jyväskylän Sirius ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti. Suomenkieliset nimet eivät tällä kertaa saaneet riittävää ymmärrystä muualta, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kotisivuillaan.

Lähimmäksi valintaa pääsivät Ursan ehdotukset tähdelle 55 Cancri ja sitä kiertäville eksoplaneetoille. Niille ehdotettiin nimiä Manala, Aarni, Pohjola, Tuonela ja Lintukoto. Ehdotus jäi kolmanneksi 1 178 äänellä. Alankomaista tullut voittajien ehdotus keräsi 2 542 ääntä ja Kolumbiasta tullut ehdotus 2 277 ääntä.

”Saa nähdä, hyväksyykö maailman tähtitieteellinen yhteisö nimet helposti”, sanoo Greg Laughlin Santa Cruzin yliopistosta Kaliforniasta. Hän on perustanut sivuston, jossa ihmiset saavat punnita, kuinka hyvä annettu nimi on.

Tähtitieteilijä ja astrofyysikko Jason Wright Pennsylvanian osavaltion yliopistosta ei usko, että uudet nimet tarttuvat ammattilaisten kielenkäyttöön. Tiedelehdet eivät ehkä vain ota huomioon tähtitieteellisten järjestöjen ehdotuksia. He pitäytyvät vanhoissa virallisissa ja kuivakkaissa nimissä, koska ovat tottuneet niihin.

”Olemme jo niin tottuneet kutsumaan eksoplaneettaa esimerkiksi nimellä 51 Peg b, että on ehkä vaikeaa ja hämmentävää enää muuttaa tapaa”, sanoo Wright.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!