Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erotatko kuuran ja huurteen?

Kuura piirtää kukkasia suoraan höyrystä, huurre on jäätyneitä pikkupisaroita. Hiusjään muokkaaja tunnistettiin vasta.

Tiede
 
Kimmo Taskinen hs
Ikkunan kuurankukat ovat fraktaaleja.
Ikkunan kuurankukat ovat fraktaaleja. Kuva: Kimmo Taskinen hs

”Kuurankukkasia piirtyneen sun ikkunaasi näin”, laulaa Joel Hallikainen.

Kaivatun ikkuna on siis falskannut ja siinä on todennäköisesti ollut naarmuja sekä likaa, kuten kesältä jäänyttä kärpäsenkakkaa. Kun lämpötila laskee alle nollan, kuura taiteilee kuvioita tuollaisin kohtiin.

Ne ovat fraktaaleja, jotka noudattavat jään heksagonista kidejärjestelmää. Sama säännönmukaisuus ilmenee lumikiteissä: niissä on aina kuusi sakaraa.

Mutta mitä eroa on kuuralla ja huurteella? Moni sekoittaa sanat keskenään, sanoo johtava hydrologi Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta.

Kuura syntyy vesihöyrystä suoraan kiinteään olomuotoon. Huurretta taas muodostuu, kun nestemäinen vesi jäätyy pieninä pisaroina.

Kuuraa muodostuu yleensä pilvettömällä säällä, jolloin lämpöä säteilee voimakkaasti avaruuteen. Maanpinta ja sen lähellä oleva ilma jäähtyvät tehokkaasti, ja ilman vesihöyry tiivistyy kylmille pinnoille.

Myös hangelle tai paljaalle jäälle voi syntyä taidetta kuurasta. Sentin parin paksuinen jää saattaa olla kauttaaltaan kuurakiteiden peitossa. Silloin vesihöyry voi olla peräisin ilmasta tai jonkin matkan päässä sijaitsevasta avovedestä. Se on myös saattanut tihkua jään läpi, sillä varsinkin merijää on läpäisevää.

Kovalla pakkasella kuuran aines voi tulla ohuesta jäästä, jota alla oleva vesi lämmittää niin paljon, että siitä irtoaa vesimolekyylejä. Ne jäätyvät hetkessä kuurankukiksi.

Huurre ei ole yhtä valkoista eikä samalla tavoin suuntautunutta kuin kuura. Jos sitä katsoo ihan läheltä, näkee vieri vieressä pienenpieniä valkoisia möykkyjä. Ennen kuin niistä tuli huurretta, ne olivat alijäähtynyttä sumua.

Nuo pikkuiset pisarat voivat aiheuttaa tuhoja. Joskus niitä kasautuu puihin tai mastoihin muhkeaksi kuormaksi eli tykyksi. Silloin saattaa paksujakin oksia katketa ja latvuksia räsähtää poikki.

Huurretykky koostuu pelkästä huurteesta, nuoskatykyssä on vähintään puolet lunta.

Ja lumi, se taas on ”jääkiteiden ja ilman muodostama kuohkea aine, joka voi myös sisältää nestemäistä vettä”, määrittelee Kuusisto.

Asia ei ole vielä tällä selvä. Hyisten sanojen soppaa hämmentää jäätävä sade, jota synnyttävät pienet alijäähtyneet pisarat. Ne ovat vettä mutta niiden lämpötila on pakkasen puolella. Ne jäätyvät heti osuessaan sähköjohtoihin, mastoihin ja puihin. Maanpinnalla jäätyminen voi lämpövaraston takia hidastua.

”Tienpinnat ovat kuitenkin herkkiä jäätymään, vaikka ilman lämpötila olisi vielä plussalla”, Kuusisto huomauttaa.

Kun pisaroiden halkaisija on alle 0,5 millimetriä, kyseessä on jäätävä tihku. Suomen jäätävät sateet ovat useimmiten juuri sitä.

Lisätäänpä kylmään keittoon vielä jotain harvinaista: hiusjäätä. Se muistuttaa vanhan ihmisen valkoisia hapsia ja voi kertyä komeaksi kuontaloksi lahoavien lehtipuiden ympärille.

Ensimmäinen tutkimus aiheesta ilmestyi Nature-lehdessä vuonna 1884. Viime kesänä Biogeosciences julkaisi artikkelin, jossa fyysikko Christian Mätzler, kemisti Diana Hofmann ja biologi Gisela Preuß selittävät ilmiötä perusteellisesti.

Jo aiemmin tiedettiin, että valkoisen turkin syntymiseen tarvitaan sieni. Preuß sai selville sen lajin: liilatali eli Exidiopsis effusa. Mätzler puolestaan selvitti, miten jäiset kutrit muodostuvat. Pakkasella vesimolekyylit puun pinnalla jäätyvät, mutta puu on sisältä sula. Puun huokosista alkaa imeytyä pintaa kohti lisää vettä, joka sekin jäätyy ja työntyy hienoina lankoina ulkoilmaan.

Kun Hofmann sulatti jäähiuksia, vedestä löytyi ligniiniä ja tanniinia. Ne saattavat estää suurten jääkiteiden muodostumisen puun pinnalla, hän kertoi ScienceDaily-sivustolle.

Jäätä syntyisi puulle kyllin kylmässä myös ilman sientä, mutta sen ansiosta jää asettuu säikeiksi. Nuo noin 0,01 millimetriä paksut ja jopa kymmenen senttiä pitkät hiukset säilyttävät muotonsa monta tuntia senkin jälkeen, kun ilman lämpötila on noussut nollan tuntumaan. Tutkijat arvelevat, että jokin sienen tuottama aine pitää ne kuosissaan.

Salaperäisiä jäisiä kiehkuroita tavataan etenkin Keski-Euroopan leveysasteilla, mutta niitä voi nähdä myös suomalaisissa metsissä. Se on mahdollista, jos edes yöllä jäähtyy pakkaselle.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!