Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijoiden mukaan syöpä on harvoin ”huonoa tuuria”: 70–90 prosenttia syövistä johtuu ympäristötekijöistä

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Tuomas Selänne
Tutkijoiden mukaan esimerkiksi ruokatorven syövistä ainakin 75 prosenttia on tupakan ja alkoholin syytä.
Tutkijoiden mukaan esimerkiksi ruokatorven syövistä ainakin 75 prosenttia on tupakan ja alkoholin syytä. Kuva: Tuomas Selänne

Viime tammikuussa tutkijat esittivät Science-lehdessä, että enemmistö syövistä on vain huonoa geneettistä tuuria eikä ympäristötekijöiden, kuten tupakoinnin, aiheuttamaa.

Nyt yhdysvaltalaisen Stony Brookin yliopiston monitieteinen tutkijaryhmä analysoi saman aineiston uudelleen.

”Syöpä juontuu mutaatioista solujen dna:ssa. Mutta syövän kehittyminen on monimutkaista”, sanoo uutta tutkimusta johtanut Yusuf Hannun tutkimustiedotteessa.

”Moni tutkija on vastustanut teoriaa huonosta tuurista tai satunnaisesta mutaatiosta, mutta ei ole määritellyt ulkoisten riskitekijöiden osallisuutta syöpiin sen kummemmin”, lisää apulaisprofessori Song Wu.

Puutteen paikatakseen ryhmä kehitti neljä eri tapaa analysoida ympäristötekijöiden vaikutusta syöpäriskiin. Laskelmat osoittivat, että useimmat syövät johtuvat ulkoisista syistä. Esimerkiksi ruokatorven syövistä ainakin 75 prosenttia on tupakan ja alkoholin syytä.

Vain 10–30 prosenttia aiheutuu satunnaisista mutaatioista – toisin sanoen “huonosta tuurista”. 70–90 prosenttia syövistä aiheutuu ympäristösyistä.

”Ulkoisilla tekijöillä on suuri rooli. Ihmiset eivät voi tupakoida ja väittää, että on huonoa onnea, jos he saavat syövän”, Hannun kommentoi tuloksiaan BBC:n uutisissa.

Vaikka sattumaakin on syövissä mukana, sairastumisen todennäköisyyttä voi itse kukin pienentää. Esimerkiksi tyvi- ja okasoluihosyövistä yli 90 prosenttia aiheutuu UV-säteilystä.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!