Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen järvet lämpenevät ennätysvauhtia, kertoo maailmanlaajuinen tutkimus

Tiede
 
Janne Nousiainen
Esimerkiksi Päijänne on lämmennyt selvästi keskimääräistä enemmän: yli 0,8 astetta vuosikymmenessä.
Esimerkiksi Päijänne on lämmennyt selvästi keskimääräistä enemmän: yli 0,8 astetta vuosikymmenessä. Kuva: Janne Nousiainen

Maailman järvet vaikuttavat lämpenevät nopeammin kuin meret ja ilmakehä, kansainvälinen poikkeuksellisen laaja tutkimus arvioi. Suomen järvet lämpenevät enemmän kuin järvet muualla maailmassa.

”Suomi kuuluu maailmassa pohjoisen alueen hot spotiin (kuuma piste), jossa järvet lämpenevät nopeammin kuin muualla”, arvioi HS:lle dosentti Ari Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta.

Kuopiossa työskentelevä Voutilainen osallistui tutkimukseen, jossa on tietoja järvien pintalämpötiloista kuudelta mantereelta. Pintalämpöjä on koostettu satelliittien avulla ja paikalla tehtävistä mittauksista. Tietoja on vähintään 25 vuoden ajalta 235 järvestä, joissa on yli puolet maailman vapaista makean veden varannoista.

Tutkimuksesta kertovat muun muassa Suomen ympäristökeskus, uutissivusto Science Daily ja Washington State Universityn verkkosivu. Tutkimus oli tiedelehdessä Geophysical Research Letters.

Suomesta mukana ovat Saimaa, Kallavesi, Kevojärvi, Inari, Päijänne, Pielinen, Pyhäselkä ja Lappajärvi. Luettelossa on järviä eri puolilta maailmaa.

Suomalaisista suurista järvistä moni on lämmennyt keskimäärin selvästi enemmän kuin muun maailman järvet, kun katsotaan lämpenemistä vuosikymmenessä. Esimerkiksi Kevojärvi, Päijänne, Pielinen ja Pyhäselkä ovat lämmenneet keskimäärin yli 0,8 astetta vuosikymmenessä vuodesta 1985.

”Perussyy on ilmaston lämpeneminen. Suomen erityispiirre on sekin, että järvet ovat pieniä ja vähävetisiä. Jääpeite on talvisin myös vähentynyt”, Voutilainen tiivistää. Hän muistuttaa, että yksittäisten järvien lämpötilatiedot vaihtelevat, koska ne riippuvat muun muassa järven muodosta, virtauksista, veden kemiallisista ominaisuuksista ja biologiasta.

Voutilainen korostaa tutkimuksen keskittyvän pintalämpötiloihin.

”Aineistossa on tarkasteltu nimenomaan järven pinnan keskimääräistä kesäaikaista lämpötilaa metrin syvyydeltä”, Voutilainen tarkentaa. Tässä tapauksessa kesä tarkoittaa ajanjaksoa heinäkuun alusta syyskuun loppuun.

”Jos keskimääräinen lämpötila on tarkasteluaikana vuosina 1985-2009 noussut esimerkiksi kaksi astetta, on sitä hyvin vaikea oman kokemuksen perusteella havaita”, Voutilainen sanoo.

”Keskimääräisen lämpötilan kohoaminen ei automaattisesti tarkoita erityisen lämmintä vettä, vaan voi olla seurausta vaikka siitä, että järven päällysveden lämpötila on ollut syyskuussa pidempään 13-asteista 12-asteisen sijaan”, Voutilainen jatkaa.

Hän myös muistuttaa, että aineistoa ei ole kerätty Suomen näkökulmasta vaan meidän järvemme ovat vain pieni osa aineistoa. Tarkastelun jakso 1985–2009 ja kesän määritelmä heinäkuusta syyskuuhun ovat koko aineistoa ja maapalloa edustavia ”kompromisseja”.

Nopeasti lämpeneviä järviä on pohjoisilla leveysasteilla myös Ruotsissa, Pohjois-Amerikassa ja Venäjällä. Pohjoisilla leveysasteilla tutkimuksen mukaan järvet lämpenevät keskimäärin yli 0,7 astetta vuosikymmenessä.

Jos järvet lämpenevät merkittävästi, se voi merkitä kansainvälisesti esimerkiksi happea kuluttavien levien lisääntymistä viidenneksellä vuosisadan aikana. Myös myrkylliset levät voivat lisääntyä, ja voimakkaan kasvihuonekaasun metaanin päästöt. Tutkija Stephanie Hampton muistuttaa, että järvistä saadaan juomaveden lisäksi teollisuuden ja maatalouden käyttövettä.

Vaikka Afrikan suuret järvet lämpenevät suhteessa hitaammin kuin jotkin pohjoiset järvet, tutkijat ovaty huolissaan niiden ekosysteemien ja kalakantojen kestämisestä. Kalat tuottavat etenkin kehittyvissä maissa merkittävän osan ravinnon proteiinista.

Lisätty 18. joulukuuta kello 10.30 tutkijan huomautus, että mittaukset koskivat järvien pintalämpötiloja.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!