Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fuusioreaktorin koekäyttö onnistui

”Pitkästä aikaa jotakin ihan uutta”, suomalainen fuusioenergian tutkija arvioi.

Tiede
 
Max-Planck-Institut für Plasmaphysik
Heliumplasma hehkui stellaraattorireaktorissa joulukuun alussa onnistuneesti.
Heliumplasma hehkui stellaraattorireaktorissa joulukuun alussa onnistuneesti. Kuva: Max-Planck-Institut für Plasmaphysik

Saksalainen stellaraattori-tyyppinen reaktori onnistui tuottamaan fuusioplasmaa, kun se käynnistettiin ensimmäisen kerran joulukuun toisella viikolla. Onnistunut koe on merkittävä askel matkalla kohti toimivaa fuusiovoimalaa.

Noin miljoona astetta kuuma plasma pysyi hallinnassa sekunnin kymmenyksen. Greifswaldin Max Planck -tutkimuslaitoksen tutkijat pitivät koetta läpimurtona.

”Koe onnistui ihan kymppiin, toimi juuri niin kuin piti. Pitkästä aikaa jotakin ihan uutta”, kommentoi myös tutkija Taina Kurki-Suonio Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitoksesta. Kokeesta kertoi Max Planck -tutkimuslaitos.

Fuusioreaktori kuumentaa vetykaasua plasmaksi, joka on kuumaa kuin Auringossa. Kokeessa ei käytetty vielä vetyä vaan heliumia.

Plasma on aineen neljäs olomuoto, jossa elektronit ovat irronneet atomeista. Se koostuu siis varatuista hiukkasista, joita voi pitää kurissa magneeteilla.

Mikään materiaali ei kestä plasman miljoonien asteiden lämpötilaa, ja siksi plasma täytyy pitää magneeteilla irti fuusiokammion seinämistä.

Stellaraattori on toisenlainen laite kuin tokamak-fuusioreaktori, jollaista rakennetaan eurooppalaisena yhteistyönä Ranskassa tekeillä olevaan Iter-voimalaan.

Greifswaldin stellaraattori on koelaitos, jonka tavoitteena on vain kokeilla fuusioplasman hallintaa. Energiantuotantoon siitä ei ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!