Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko avaruudessa bakteereita?

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Oiva Ahti, 7

Ainakaan toistaiseksi avaruudesssa ei ole havaittu bakteereita.

Tyhjässä avaruudessa bakteereita tuskin on, koska olosuhteet ovat elämälle niin vaikeat. Siellä mikään ei nimittäin suojaa bakteereja Auringon ja muiden tähtien säteilyltä eikä ravintoa tai muita elämälle välttämättömiä aineita ole.

Mars, pyrstötähdet tai meteoriitit voisivat olla parempia paikkoja bakteereille. Sielläkin niiden olemassaolo on epätodennäköistä.

Marsissa on voinut olla jossakin vaiheessa elämää, joten bakteerejakin on periaatteessa voinut säilyä. Pyrstötähdissä on elämälle välttämättömiä rakennusaineita, joten on mahdollista, että bakteerejakin olisi kehittynyt.

Osa meteoriiteista taas voi olla pyrstötähden kappaleita. Jotkut ovat sinkoutuneet avaruuteen isojen meteoriittien törmättyä Marsiin, joten niissäkin piilee pieni mahdollisuus.

Yhdysvaltain avaruustutkimuskeskus Nasa on huomannut joidenkin bakteerien pystyvän elämään avaruuden kaltaisessa tyhjiössä ainakin vuosia, jos ne pääsevät suojaan jonkin laitteen sisälle. Se laittaa ajattelemaan, että ehkä bakteerit ovat voineet kulkeutua aikojen kuluessa hyvinkin pitkiä matkoja.

Seppo Mikkola

tähtitieteen erikoistutkija

Turun yliopisto

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!