Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat tarkastelivat työelämän tasa-arvoa viiksimittarilla: Johtajina on enemmän viiksimiehiä kuin naisia

Tiede
 
Kirsi Heikkinen

Hassu koeasetelma paljastaa akateemisen epätasa-arvon, tuumii yhdysvaltalainen tutkimusryhmä.

Naisten määrä lääketieteessä on noussut viime vuosina, mutta pomoja heistä on harva, havainnoi yhdysvaltalainen tutkimusryhmä.

Apulaisprofessori Eleni Linos Kalifornian yliopistosta San Fransiscosta kollegoineen kartoitti tietoja maansa lääketieteellisten opinahjojen johtajista. Otokseen johtajia kertyi yli tuhat. Sukupuolen ja erikoistumisalan lisäksi tutkijat kirjasivat ylös, mikäli miespomolla oli viikset.

Analyysi osoitti, että johtajistosta oli naisia 13 prosenttia, kun taas viiksimiehiä oli päällikköasemassa 19 prosenttia.

Vain viiden erikoistumisalan johtajista naisia oli yli viidesosa. Alat olivat synnytys ja naistentaudit (36 prosenttia), lastentaudit (31), ihotaudit (23), perhelääketiede (21) sekä akuuttilääketiede (21).

Kymmenen erikoistumisalan pomoista useampi kuin joka viides oli viiksekäs mies. Eniten karvaa löytyi johtajien kasvoista psykiatriassa (31 prosenttia), patologiassa (30) sekä anestesiologiassa (26).

Tutkijoiden mukaan naisten vertailu viiksimiehiin paljastaa lääketieteen akateemisen epätasa-arvoisuuden: viiksekkäitä miehiä on vähän, mutta naisia vielä vähemmän johtoasemissa. Yhdysvalloissa lääketieteen opiskelijoista noin puolet on naisia.

Tutkimuksen julkaisi British Journal of Medicine.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!