Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ehkäisyn varmuus riippuu käyttäjästä, ja eri menetelmien välillä on suuriakin hintaeroja – laskuri kertoo, käykö seksielämäsi kalliiksi

Viisitoista naista sadasta tulee raskaaksi, kun ehkäisynä on kondomi. Tutkimusten mukaan varmat päivät ovat tehokas ehkäisymenetelmä, mutta asiantuntijat varoittavat luottamasta niihin.

Tiede
 
Antti Aimo-Koivisto
E-pillerit
E-pillerit Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Käypä hoito -suositukset antavat hämmentävää tietoa eri ehkäisykeinojen varmuudesta: miesten kondomia ehkäisynä käyttävistä sadasta naisesta 15 tulee raskaaksi vuoden aikana tyypillisellä käytöllä. Miten?

Vastaus on, että keinon varmuus lasketaan erikseen tyypillisellä käytöllä ja ohjeenmukaisella käytöllä. Ohjeen mukaisesti kondomia käyttäneistä sadasta naisesta tulee raskaaksi vain kaksi vuodessa. Sekin tosin tuntuu paljolta.

Raskauden ehkäisyn Käypä hoito -suosituksen työryhmän puheenjohtaja, dosentti Mervi Halttunen-Nieminen arvelee, että näissä kahdessa tapauksessa kondomi on ehkä mennyt rikki.

Kondomi saattaa myös välillä unohtua. Sitä ei käytetä jokaisessa yhdynnässä tai koko yhdynnän ajan.

Käypä hoito -suositukseen listatut tehokkuusluvut perustuvat kansainvälisiin tutkimuksiin, ja tutkimusten luvut perustuvat ihmisten omaan raportointiin.

Ohjeenmukaisessa käytössä varmojen päivien laskeminen ja keskeytetty yhdyntä ehkäisevät raskautta yllättäen lähes yhtä tehokkaasti kuin kondomi.

Keskeytetyllä yhdynnällä tarkoitetaan yhdyntää, jossa siemensyöksyn ei anneta tulla emättimeen. Varmojen päivien laskeminen taas perustuu siihen, että tiettyyn aikaan kuukaudesta naisen on epätodennäköistä tulla raskaaksi.

Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen suhtautuu varauksella niin sanottujen luonnollisten ehkäisymenetelmien tehosta saatuihin tutkimustuloksiin.

”Luvuista saadaan hyvän näköisiä, koska tutkimuksissa on todella valikoitu potilasjoukko. Ongelma on siinä, että me tavalliset ihmiset elämme elämää, jossa sattuu ja tapahtuu”, Halonen sanoo.

Scientific American -lehti kertoo saksalaisesta tutkimuksesta, jossa varmat päivät vaikuttivat erittäin tehokkailta.

Siihen oli valittu vain naisia, jotka tuntevat kehonsa ja tietävät tarkasti, koska munasolu irtoaa. Lisäksi sekä tutkijoista että tutkittavista suurin osa oli tunnustuksellisia katolilaisia, jotka suhtautuvat ehkäisyyn kielteisesti.

Tämän vuoksi tulos luonnollisten menetelmien paremmuudesta ei yllättänyt asiantuntijoita.

Lääkärit suosittelevat hormonaalisia ehkäisykeinoja, koska niissä ero ohjeenmukaisen ja tyypillisen käytön välillä ei ole niin suuri. Käytännössä se tarkoittaa, että pillerin unohtaminen on vaarattomampaa kuin kondomin unohtaminen.

Väestöliitto on linjannut, että ilmaiset ”ehkäisykeinot” eli varmat päivät ja keskeytetty yhdyntä eivät kuulu raskauden ehkäisyn piiriin. Niiden käyttäjä ottaa tietoisen riskin.

Tehokkuusprosentit eivät kuitenkaan Halosen mukaan vaikuta valintaan kovin paljon.

”Etenkin nuoret joutuvat tekemään valinnan ehkäisymenetelmän hinnan perusteella. Jopa viiden euron hintaero kuukaudessa voi olla ratkaiseva”, Halonen sanoo. ”Niin ei kyllä pitäisi olla”, hän jatkaa.

Monissa maissa ehkäisyn kustannuksia korvataan. Suomessa Kela-korvausta saa vain, jos käyttää ehkäisypillereitä muuhun kuin ehkäisyyn – esimerkiksi aknen hoitoon.

Halttunen-Nieminen muistuttaa, että luonnollisia menetelmiä käyttävä luottaa tuuriin. Hänen mielestään varmojen päivien laskeminen ja keskeytetty yhdyntä sopivat silloin, kun raskaus ei olisi katastrofi.

”Lääkärit joutuvat usein tekemisiin ei-toivottujen raskauksien kanssa. Silloin ihmetyttää, miksi varmoja ehkäisymenetelmiä ei voida käyttää.”

Lopulta on hyvä muistaa, että ehkäisyssä mikään ei ole sataprosenttista. Jopa naisten sterilisaatioiden jälkeisiä raskauksia on muutamia vuodessa.

Toisaalta lapsettomuushoidoissa ravannut pari saattaa monen vuoden hoitojen lopettamisen jälkeen tulla yhtäkkiä luonnollisin keinoin raskaaksi. Aina biologisia selityksiä ei löydy.

”Lisääntyminen on lopulta aina ihme”, Halttunen-Nieminen tiivistää.

Laske HS:n laskurilla, kuinka kalliiksi seksielämäsi tulee.

Laskurilla voit verrata käyttämäsi ehkäisymenetelmän ja muiden ehkäisykeinojen välisiä hintaeroja.

Kondomeja vuohensuolista, pessaareja hunajasta ja soodasta - ehkäisyhistoria ulottuu vuosituhansien taakse
Kondomeja vuohensuolista, pessaareja hunajasta ja soodasta - ehkäisyhistoria ulottuu vuosituhansien taakse
Vuosituhansia sitten hedelmöitys oli mysteeri. Sairauksien on kuitenkin jo antiikin aikana ymmärretty leviävän sukupuolikontaktissa - ja kondomeja käytettiinkin jo muinoin suojaaman taudeilta. Erilaisia ehkäisyvälineitä on kehitetty vuosisatoja eri puolilla maailmaa, ja niiden teho on vaihdellut suuresti. Kondomien kehitys alkoi eläinten suolista, pessaareja tehtiin puolestaan muun muassa lannasta ja akasiapuun lehdistä. Toimittaja: Hanne-Mari Tarvonen, grafiikka: Boris Stefanov

Kondomi
Kondomi

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!