Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kädenlämpöisten vesien virkamies

Tiede
 
Georgette Douwma
Merituppi Polycarpa aurata on jämähtänyt paikalleen.
Merituppi Polycarpa aurata on jämähtänyt paikalleen. Kuva: Georgette Douwma

Kauppojen aukioloajat vapautuvat. Vasemmisto tyrmistyi. Mitä siitä nyt tulee, että ihminen voi mennä kauppaan milloin haluaa? Sehän voi vaikka ostaa jotain ja edistää kapitalistista riistoa.

Byrokratian jarrukoneistolle maailma on ikuinen ja muuttumaton. Näin asian näkee myös pohjassa nököttävä merituppi. Se on kädenlämpöisten vesien virkamies, todellinen pysähtyneisyyden ylipappi. Merituppi on niin puiseva otus, että sen suojakuorikin on selluloosaa.

Nuorena toukkana merituppi pursuaa vielä energiaa. Se elämöi virtauksissa selkäjänne notkeana. Pian se kuitenkin löytää hyvän suojapaikan ja jämähtää koneistoon. Toukka upottaa päänsä hiekkaan ja alkaa muuttua kehityksen tulpaksi.

Tapahtuu häkellyttävä muodonmuutos. Meritupen toukka sulattaa hermostonsa ja rakentaa vapautuneella energialla suojakuoren itselleen. Eihän paikallaan junnaamiseen mitään aivoja tarvita.

Meritupen maailma on nyt valmis. Mitään ei enää muuteta. Eläin lakkaa reagoimasta ärsykkeisiin eikä välitä virtauksista ympärillään. Se vain suodattaa ravintoa lävitseen päivästä toiseen. Eläimen sydänkin alkaa jauhaa samaa levyä – se pumppaa verta yhteen suuntaan aina sata lyöntiä kerrallaan.

Ennen pitkää meritupen kyljessä alkaa kasvaa levää. Lopulta edessä on viimeinen siirtymä ikuiseen oppositioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!