Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koira auttaa kaveria, vaikkei hyötyisi siitä itse

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Mylène Quervel-Chaumette / Vetmeduni Vienna
Oikeanpuoleinen testikoira pystyi lahjoittamaan ruokaa naapurihäkin puolelle.
Oikeanpuoleinen testikoira pystyi lahjoittamaan ruokaa naapurihäkin puolelle. Kuva: Mylène Quervel-Chaumette / Vetmeduni Vienna

Ihmiset – ainakin jotkut meistä – auttavat toisiaan, vaikka siitä ei olisi itselle suoraa hyötyä. Nyt itävaltalaiset tutkijat osoittivat ensi kertaa, että koira tekee samoin. Aiemmin koirien on todettu avustavan ihmistä käskystä, mutta nyt ne jelppivät lajitovereitaan vapaaehtoisesti.

Etologi Friederike Range Messerlin tutkimuskeskuksesta testasi asiaa 16 koiran avulla.

Kukin koira sai mahdollisuuden lahjoittaa toisille koirille herkkupaloja ilman, että se sai itse mitään. Koirat laitettiin parittain vierekkäisiin häkkeihin. Lahjoittajakoira sai vedettyä hampaillaan narusta kahta tarjotinta, joista toinen oli tyhjä ja toinen toi naapurin häkkiin ruokaa.

Ilmeni, että koirat onkivat mieluusti ruokatarjottimia naapurilleen. Erityisen avuliaita ne olivat, mikäli avun kohde sattui olemaan vanha tuttu. Vieraita ne eivät auttaneet yhtä innokkaasti.

Koe toistettiin useaan kertaan. Kontrollitestit osoittivat, että koirat tajusivat, mistä oli kyse: ne osasivat vetää oikeasta narusta ruokaa itselleen eivätkä kiskoneet tarjottimia vain huvikseen.

Tutkijoiden mukaan tulos tukee oletusta, jonka mukaan yksilöiden väliset sosiaaliset suhteet ohjaavat sitä, huomioiko eläin muita vai ei.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!