Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Lihavuus on vaarallisempaa kuin liikkumattomuus

Yli miljoonan miehen ruotsalaistutkimus osoitti, että hyvä kunto ei suojaa lihavaa ennenaikaisen kuoleman riskiltä.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Mitchell Pe Masilun
Tutkimuksessa havaittiin, että hyvällä kunnolla ei ollut suojavaikutusta lihavien kuolleisuuteen.
Tutkimuksessa havaittiin, että hyvällä kunnolla ei ollut suojavaikutusta lihavien kuolleisuuteen. Kuva: Mitchell Pe Masilun

Rapakunnon ja lihavuuden kytkyt terveysongelmiin tunnetaan hyvin, mutta niitä on tutkittu enimmäkseen vanhoilla ihmisillä.

Nyt ruotsalaistutkijat kartoittivat aerobisen kunnon yhteyttä 1 317 713 nuoren aikuisen miehen elinikään. Lisäksi he tarkastelivat, miten ylipaino vaikutti kuoleman riskiin.

Koehenkilöt olivat varusmiehiä vuosilta 1969–1996. Heidän aerobinen kuntonsa mitattiin tuolloin kuntopyörätestillä. Seurantajakson aikana – joka oli keskimäärin 29 vuotta – 44 301 tutkituista kuoli.

Analyysi osoitti, että kovakuntoisimman varusmiesviidenneksen riski kuolla seurantajakson aikana oli liki puolet pienempi kuin huonokuntoisimman viidesosan. Tämä päti sekä normaalipainoisiin että ylipainoisiin (painoindeksi alle 30). Lihavien (painoindeksi yli 30) kuolleisuuteen hyvällä kunnolla sen sijaan ei näyttänyt olevan suojavaikutusta.

Normaalipainoisen sohvaperunankin varhaisen kuoleman riski oli pienempi kuin lihavien, jotka lukeutuvat kovakuntoisimpaan neljännekseen.

Vaikka otos rajoittuikin pelkkiin miehiin, tulos ei tue käsitystä, jonka mukaan hyvä kunto suojaisi lihavaa varhaiselta haudalta, Uumajan yliopiston tutkijat kiteyttävät tutkimuksensa tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi International Journal of Epidemiology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!