Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvoituksellinen ihmislaji sinnitteli ilmeisesti nykyihmisen rinnalla

Nykyihmisen rinnalla saattoi elää toinen ihmislaji eristyksissä, tutkija pohtii.

Tiede
 
Darren Curnoe ja Ji Xueping
Maludongin luolasta Kiinasta löytyi jo vuonna 1989 reisiluun pala, joka ehti olla pitkään museon kokoelmissa. Reisiluun ikä on löytöpaikan kerrostumien perusteella 14000 vuotta. Tietokonekerroskuvaukset ovat paljastaneet luun rakenteen muistuttavan nykyihmisen edeltäjiä.
Maludongin luolasta Kiinasta löytyi jo vuonna 1989 reisiluun pala, joka ehti olla pitkään museon kokoelmissa. Reisiluun ikä on löytöpaikan kerrostumien perusteella 14000 vuotta. Tietokonekerroskuvaukset ovat paljastaneet luun rakenteen muistuttavan nykyihmisen edeltäjiä. Kuva: Darren Curnoe ja Ji Xueping

Ihmisen sukupuuhun ympätään uutta oksaa. Australialainen tutkija julkaisi viime viikolla uuden tutkimuksen nykyihmisen rinnalla Kiinan alueella eläneestä ihmislajista, jonka alkuperä on ollut arvoitus.

Se ei vaikuta nykyihmiseltä, vaikka se eli vielä äskettäin eli runsaat kymmenentuhatta vuotta sitten. Silloin nykyihminen oli asettunut maapallolle mutta muut ihmiset kuten neandertalinihminen olivat jo kadonneet.

Tutkija Darren Curnoe julkaisi tuoreen tutkimuksen arvoituksellisesta ihmislajista kiinalaisen tutkijan Ji Xuepingin kanssa. Maludongin luolasta Yunnanista löytyneistä fossiileista kerrottiin aluksi vuonna 2012.

Alettiin puhua saksanhirviluolanihmisistä, koska luolasta löytyi jäänteitä paitsi kolmesta ihmisen edeltäjästä myös muinaisista hirvistä. Arvoituksellisen ihmislajin jäänteitä löytyi myös Longlinin luolasta Guanxinista.

Nyt Curnoe kollegoineen kuvailee Maludongista jo vuonna 1989 löytynyttä reisiluun palasta, joka ehti olla museon kokoelmissa. Reisiluun ikä on löytöpaikan kerrostumien perusteella 14 000 vuotta. Curnoe kirjoittaa tieteen verkkolehdessä Plos Onessa olevasta tutkimuksesta Conservationissa. Siitä kertovat muun muassa tiedelehti New Scientist sekä sanomalehti The Guardian.

Reisiluu muistuttaa Curnoen mukaan rakenteeltaan pystyihmistä (Homo erectus) tai käteväihmistä (Homo Habilis), jotka elivät kauan ennen nykyihmistä Afrikassa yli puolitoista miljoonaa vuotta sitten.

Reisiluun omistajan kehonpaino olisi ollut Curnoen mukaan vain viitisenkymmentä kiloa. Hän olisi ollut siis pieni verrattuna jääkaudella eläneisiin nykyihmisiin. Reisiluussa on Curnoen mukaan palamisen jälkiä ja vaurioita, jotka viittaavat jonkun halunneen päästä käsiksi luuytimeen.

Curnoe muistuttaa, että kyse on vain yhdestä luunpalasesta, joten liian varmoja päätelmiä sen perusteella ei voi tehdä. Hän myös myöntää Conversationissa, että löytö on ristiriitainen. Hän pohtii selityksiä, miksi ilmeisesti nuorissa fossiileissa on niin vanhoja piirteitä.

”Keitä nämä arvoitukselliset kivikauden ihmiset olivat? Ja miksi he selviytyivät niin pitkään, ja miksi vain lounaisen Kiinan tropiikissa`”, Curnoe pohtii The Guardianissa.

Curnoen mukaan fossiilit kertovat ehkä varhaisesta nykyihmisen ryhmästä, joka asettui löytöpaikkojen alueelle ehkä 100 000 vuotta sitten ja jäi geneettisesti eristyksiin. Tai ehkä he olivat nykyihmisen edeltäjiä, jotka elivät eristyksissä nykyihmisen rinnalla kuten neandertalinihmiset.

Curnoe huomauttaa, että myös floresinihmisestä (Homo floresiensis) on kiistelty siitä lähtien, kun tämän pienikokoisen ihmislajin fossiileja löydettiin runsas vuosikymmen sitten Indonesiasta. Floresinihmisen arvioitiin eläneen 12 000–18 000 vuotta sitten, vaikka se toi mieleen pikemminkin jonkin varhaisen ihmisen edeltäjän miljoonien vuosien takaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!