Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen 1930-luvulla tuodut valkohäntäpeurat toivat mukanaan ilkeän loisriesan, joka paljastui vasta 2000 luvulla

Imusuonimato on levinnyt vaivihkaa hirvieläimiin pohjoista Lappia myöten.

Tiede
 
Metsästysmuseo
Minnesotan kuvernööri Luther Youngdahl poseerasi marraskuussa 1948 Suomeen lahjoitettavan valkohäntäpeuran kanssa.
Minnesotan kuvernööri Luther Youngdahl poseerasi marraskuussa 1948 Suomeen lahjoitettavan valkohäntäpeuran kanssa. Kuva: Metsästysmuseo

Minnesotasta 1930-luvulla siirretyt valkohäntäpeurat toivat Suomeen salamatkustajan, joka pysyi piilossa 2000-luvulle asti. Nyt on käynyt ilmi, että tuontieläinten kantama imusuonimato on vaivihkaa levinnyt maan kaikkiin hirvieläimiin.

Sitä on hirvissä jonkin verran, valkohäntäpeuroissa runsaasti ja Suomen poroissa aivan ylintä Lappia myöten. Kaikkein yleisin loinen on metsäpeuroissa, joiden kanta on huvennut. Syytä katoon ei tiedetä.

Tulokas paljastui, kun alettiin tutkia sairaita poroja.

”Löysimme usean poron verestä tunnistamattoman loisen toukkia ja kolmen vuoden päästä toisen poron imusuonista aikuisen yksilön”, kertoo dosentti Sauli Laaksonen Helsingin yliopistosta.

Sauli Laaksonen
Valkoiset kähärät madot erottuvat imusuonissa.
Valkoiset kähärät madot erottuvat imusuonissa.

Loisen lajia selvitettiin työllä ja tuskalla, kuvaa Laaksonen. Lopulta se tunnistettiin Rumenfilaria andersoni -madoksi. Lajia ei ole aiemmin tavattu Euroopassa. Kanadassa se on löytynyt yhdestä ainoasta hirvestä.

Amerikkalaiset tutkijat puolestaan löysivät Minnesotan nykyisistä valkohäntäpeuroista madon, joka on geneettisesti samanlainen kuin Suomessa tavatut.

R. andersoni kuuluu Filarioidea-sukkkulamatoloisiin. Heimon jäsenet siirtyvät isännästä toiseen hyönteisten välityksellä. Kukaan ei osannut olettaa, että hyönteisten välittämä loinen leviäisi näin pohjoiseen. Niitä pidetään tropiikin riesana.

Ilmastonmuutos ja etenkin lämpimät kesät ovat luoneet loiselle entistä suotuisammat olot. Sillä voi olla arvaamaton merkitys.

Filarioidea-heimo on maailman suurin ihmisten ja eläinten terveyteen vaikuttava loisten joukko. 170 miljoonaa ihmistä potee niiden aiheuttamia sairauksia, kuten elefantiaasia, loa loa -tautia ja jokisokeutta.

Imusuonimatoa ei voi saada kaurispaistia tai hirvipataa syömällä.

”Loinen tarttuu, kun hyönteinen syö verta ihmisestä tai eläimestä”, sanoo Laaksonen.

R. andersoni ei ole tiettävästi siirtynyt ihmiseen, vaikka monet eläinten Filarioidea-loisista voivat niin tehdä.

Juha Metso
Valkohäntäpeura Huittisissa.
Valkohäntäpeura Huittisissa.

Laaksonen tutkii parhaillaan, miten loinen vaikuttaa eläinten terveyteen. Se aiheuttaa ainakin silmin nähtäviä muutoksia imusuonten ympärillä. Poroilla on tunnistettu ihomuutoksia. Valkohäntäpeuraa mato ei haitanne. Jos loinen tappaisi pääisäntänsä, se kuolisi itsekin.

Mato voi kasvaa jopa 20 senttiä pitkäksi. Se tuottaa alle neljännesmillin pituisia toukkia isäntänsä verenkiertoon. Niitä esiintyy jopa tuhansia millilitrassa verta.

”On vain ajan kysymys, milloin loinen leviää naapurimaihin ja kauemmas Eurooppaan”, Laaksonen toteaa. Hänen mielestään pitäisi harkita, kannattaako Suomesta siirtää hirvieläimiä muihin maihin. Esimerkiksi poroja viedään meiltä eurooppalaisiin eläintarhoihin.

Lahjan saapuminen kuitattiin sähkeitse.
Lahjan saapuminen kuitattiin sähkeitse.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!