Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kaikki valkohäntäpeurat ovat perua seitsemästä yksilöstä

Minnesotan suomalaiset lähettivät eläimet lahjaksi kotimaalleen.

Tiede
 
U. Pekka Kinnunen
Metsästysmuseo
Minnesotan kuvernööri Luther W. Youngdahl tarkasti marraskuussa 1948 Minneapolisin lentokentällä Suomeen lähtevän valkohäntäpeuran kuljetuslaatikkoa.
Minnesotan kuvernööri Luther W. Youngdahl tarkasti marraskuussa 1948 Minneapolisin lentokentällä Suomeen lähtevän valkohäntäpeuran kuljetuslaatikkoa. Kuva: Metsästysmuseo

Minnesotan suomalaiset päättivät 1930-luvulla lahjoittaa entiselle kotimaalleen kauniin hirvieläimen, valkohäntäpeuran. He perustivat komitean, keräsivät tarvittavat varat ja panivat toimeksi.

Vuonna 1934 syyskuun 8. päivänä saapui Helsinkiin laiva, joka toi ensimmäiset peurat maahan. Tarkoitus oli tuoda kahdeksan yksilöä, mutta yksi kuoli jo ennen Minnesotasta lähtöä ja kaksi heitti henkensä vain pari tuntia ennen Helsinkiin saapumista. Perille tuli neljä naarasta ja yksi uros.

Eläimet kuuluvat pohjoiseen Odocoileus virginianus borealis -rotuun. Nimi valkohäntäpeura johtuu tuuheasta, alta valkoisesta, juostessa pystyssä törröttävästä hännästä.

Lainsäätäjä teki aikoinaan yhä voimassa olevan virheen, kun nimesi eläimen peuraksi. Oikeasti se on lajiltaan kauris. Maassamme elelevä metsäpeura ei ole ollenkaan sukua valkohäntäiselle tulokkaalle.

Eläimet sijoitettiin aluksi Vesilahdelle Laukon kartanon maille kolmen hehtaarin aitaukseen. Tämän vuoksi niitä kutsuttiin Laukon peuroiksi.

Yksi syntymäsokeaksi todettu naaras joutui kotkan raatelemaksi, ja se piti lopettaa. Vuonna 1937 kaksi naarasta vasoi, ja peurat laskettiin vapauteen vuonna 1938. Siitä alkoi lajin levittäytyminen maahan.

Sukusiitoksen estämiseksi tuotiin 1948 lentokoneella vielä kolme urosta ja kolme naarasta, joista kaksi kuoli matkalla.

Eloon jääneet laskettiin lisäämään geeniperimää, jota epäiltiin liian suppeaksi. Kun yksi Minnesotasta tuoduista naaraista ei vasonut ollenkaan, valkohäntäpeuran kantamme sai alkunsa kaikkiaan vain seitsemästä yksilöstä.

Sen vuoksi on suorastaan ihme, miten nopeasti kanta on lisääntynyt elinvoimaiseksi populaatioksi. Sen nykyiseksi suuruudeksi on arvioitu 42 000 yksilöä. Sisäsiittoisuuteen viittaavia ongelmia ei ole havaittu.

Kesäisin ja syksyisin valkohäntäpeuralla ei ole puutetta ravinnosta. Lumen peittäessä maisemat sen on tultava toimeen niillä kasvien osilla, jotka ovat näkyvissä lumivaipan yllä.

Silloin peurat käyttävät ravinnokseen muun muassa katajan ja männyn tuoreita vuosikasvaimia. Ruoan niukkuuden vuoksi suurin osa kannasta elää talvisin keinoruokinnan varassa.

Valkohäntäpeuraa alettiin kannan vahvistuttua myös metsästää. Huippusaalis, 25 400 peuraa, saatiin vuonna 2010. Metsästys vaatii Riistakeskuksen myöntämän luvan. Se alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina ja kestää tammikuun loppuun asti.

Runsas kauriskanta tekee jonkin verran tuhoja niin viljelyksillä kuin metsissä, mutta yleensä valkohäntäkauris on otettu Suomessa mielihyvin vastaan.

Siroa hirvieläintä ei esiinny villinä missään muualla Euroopassa kuin Suomessa. Muutamia harhailevia yksilöitä on vaeltanut Ruotsiin ja Venäjälle.

Ruotsissa sen arvellaan heikentävän perinteisten lajien elinoloja. Siksi sen ei ole annettu levittäytyä, vaan saapuneet yksilöt on ammuttu.

Valkohäntäpeuran yhtenäisen levinneisyysalueen nykyinen pohjoisraja kulkee Vaasasta Jyväskylän kautta Kotkaan.

Pohjanlahden lämmittävä vaikutus on saanut peuroja siirtymään lännessä pohjoisemmaksi kuin idässä. Niinpä Oulun tienoille on muodostunut erillinen kanta. Ilmaston lämpeneminen on parantanut peuran elinoloja huomattavasti siitä kun se saapui Suomeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!