Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten tutkimus aivojen imusuonista pääsi arvostettujen tiedelehtien läpimurtolistoille

Nature Medicine -tiedelehti nostaa aivokalvojen imusuonet vuoden merkittävimpien tieteellisten läpimurtojen joukkoon. Myös Science noteerasi tutkimuksen omalla top 10 -listallaan.

Tiede
 
Tarja Vilén
Kaikki alkoi tohtorikoulutettava Aleksanteri Aspelundin ja työkumppaneiden havainnosta, että silmässäkin on imusuonen kaltainen suoni. Aspelund alkoi tutkia, voisiko imusuonia olla myös aivoissa.
Kaikki alkoi tohtorikoulutettava Aleksanteri Aspelundin ja työkumppaneiden havainnosta, että silmässäkin on imusuonen kaltainen suoni. Aspelund alkoi tutkia, voisiko imusuonia olla myös aivoissa. Kuva: Tarja Vilén

Suomalaisryhmän tutkimus aivokalvojen imusuonista on arvostettu yhdeksi vuoden läpimurroista Nature Medicine -tiedelehden ja tiedelehti Sciencen tämän vuoden valinnoissa. Suomalaiset ovat listalla yhdessä yhdysvaltalaisen Virginian yliopiston ryhmän kanssa, joka ehätti julkaisemaan omat vastaavat tuloksensa kesällä pari viikkoa ennen suomalaisia.

Suomalaisten tiedevuosi on ollut muutenkin menestyksekäs. Aiemmin tiistaina Helsingin Sanomat kertoi, että kaksi suomalaistutkimusta nousi sadan levinneimmän ja viitatuimman tutkimuksen joukkoon brittiläisen Altmetricin listauksessa.

Yhdysvaltalaiset ja suomalaiset osoittivat molemmat peräjälkeen, että aivokalvoissa kulkee imusuonia. Löyty oli sikäli merkittävä, että tähän asti on pidetty itsestään selvänä, että imusuonet eivät ulotu aivoihin.

Suomessa aivokalvojen imusuonia tutkivat hiirillä Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Aleksanteri Aspelund ja lääketieteen opiskelija Salli Antila Wihurin tutkimuslaitoksessa Helsingin yliopistossa. Työtä johti Akatemian huippuyksikköä johtava akatemiaprofessori Kari Alitalo. Helsingin Sanomat kertoi havainnosta kesäkuussa, jolloin myös yhdysvaltalainen ryhmä julkaisi havaintonsa niistä. Alun perin suomalaistutkimus julkaistiin Journal of Experimental Medicine -tiedelehdessä.

Kaikki alkoi Aspelundin ja hänen työtovereidensa havainnosta, että silmässäkin on imusuonen kaltainen suoni. Aspelund alkoi tutkia, voisiko imusuonia olla myös aivoissa. Niitä tosiaan löytyi tutkittavien hiirten aivokalvosta. Imusuonisto palauttaa kudoksissa olevaa nestettä, valkuaisaineita ja valkosoluja verenkiertoon. Samalla se suodattaa ja tunnistaa kudoksista bakteerien ja virusten osia.

Miksi imusuonia ei ole havaittu aivoissa aikaisemmin?

”Niitä on vaikea havaita, koska niissä ei kulje esimerkiksi punasoluja”, Alitalo sanoo. Ne ovat olleet tutkimuskohteena ikään kuin unohduksissa.

Tutkijat muokkasivat tutkimuksessa käytettyjen hiirten perimää siten, että niiden imusuonet fluoresoivat eli tulivat näkyviin tietynlaisessa valossa punaisina tai vihreinä.

Tieto aivojen imusuonista on Alitalon mukaan tärkeä, koska se voi auttaa kehittämään hoitoja keskushermoston sairauksiin. Yksi tavoite voisi olla löytää keino imusuonien toiminnan tehostamiseksi.

Helsingin yliopisto ja Kuopion yliopisto jatkavat aivojen imusuonien tutkimusta yhteistyössä. Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi suomalaiselle yhteistyöverkostolle nopeasti yli miljoonan euron apurahan, joka riittää Alitalon mukaan noin kolmeksi vuodeksi.

Aivojen imusuonet kiinnostavat tutkijoita myös maailmalla, sillä julkaisun jälkeen on tullut runsaasti yhteydenottoja eri puolilta.

Nature Medicinen ja Sciencen listoilla oli molemmissa kaikkiaan kymmenen läpimurtoa. Aivojen imusuonten lisäksi molemmille listoille pääsi ebolarokote.

Korjaus 22. joulukuuta klo 21: Suomalaistutkimusta ei mainittu nimeltä Sciencen läpimurtolistalla. Siellä oli mukana vain vastaavat tiedot hivenen aiemmin julkaissut yhdysvaltalainen tutkimusryhmä. Nature Medicine -lehti mainitsi molemmat. Korjaus 24. joulukuuta klo 10.21: Science lisäsi suomalaisryhmän listalle yhdysvaltalaisryhmän rinnalle.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!