Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komeetan kyydissä olevaan laskeutuja Philaeen taas yhteys

Tiede
 
ESA
Taiteilijan näkemys Philae -laskeutujasta sen lähestyessä Rosetta-komeettaa.
Taiteilijan näkemys Philae -laskeutujasta sen lähestyessä Rosetta-komeettaa. Kuva: ESA

Komeetan kyydissä oleva Philae-laskeutuja on viestinyt kuukausien tauon jälkeen. Yhteys syntyi tiistain vastaisena yönä kymmeneksi sekunniksi.

”Olin aika yllättynyt. Sinne on lähetetty koko ajan signaalia, että ollaanko siellä hereillä”, tutkimusprofessori Minna Palmroth Ilmatieteen laitokselta sanoi HS:lle.

Philaen heräämisestä kertoi päivällä Yle.

Philae onnistui lähettämään 51 datapakettia, jotka sisälsivät tietoa tutkimuslaitteiston toiminnoista. Varsinaista komeetan mittausdataa ei tiettävästi saatu.

Yksi Philaen mittauslaitteista kuuluu Ilmatieteen laitokselle ja on myös laitoksen vastuulla. Se mittaa komeetan pinnan sähkönjohtavuutta. Tiedoista voidaan tehdä päätelmiä siitä, onko komeetalla vettä, ja jos on, niin miten paljon.

Ilmatieteen laitos toivoo nyt, että Philae pystyisi tekemään komeetan vesipitoisuudesta uudet mittaukset, koska aiempi mittaus oli vaikeasti tulkittavissa. Mahdollisuuksia on, koska laitteeseen saatiin kesällä lähetettyä komentosarja, ja nyt tutkijat jännittävät, menivätkö komennot perille ja saako Philae vastattua.

Euroopan avaruusjärjestön Philae-tutkimuslaite laskeutui komeetalle 67P (Churyumov-Gerasimenko) marraskuussa 2014. Philae pääsi komeetalle Rosetta-luotaimen kyydissä. Matka kesti kaikkiaan yli kymmenen vuotta. Laskeutuja pomppasi laskeutuessaan vahingossa väärään, varjoisaan paikkaan ja meni melko pian tämän jälkeen horrokseen.

Philaen laitteet ovat tiettävästi keränneet tietoja komeetalta jatkuvasti, vaikka yhteys on katkeillut. Philaessa on Ilmatieteen laitoksen kehittämä massamuisti, joka on toiminut hyvin. Nyt komeetta, Rosetta ja Philae loittonevat koko ajan Auringosta, joten mittaukset olisi hyvä saada tehdyksi vielä, kun aurinkopaneeleihin riittää valoa.

Komeetta 67P oli lähimpänä Aurinkoa kesän lopulla. Rosetta seuraa komeetta 67P:tä vielä vuoden 2016 elokuuhun. Sitten se ajettaneen komeetan pintaan. Komeetta palaa seuraavalla kierroksellaan takaisin lähelle Aurinkoa runsaan viiden vuoden kuluttua.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!