Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättikomeetat saattavat olla luultua suurempi uhka maapallolle

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Kentaurit voivat olla uhka maapallolle
Kentaurit voivat olla uhka maapallolle
Kentaurit eli jättikomeetat voivat tutkijoiden mukaan aiheuttaa uhan maapallolle pitkällä aikavälillä. Kuva: Next Media / Reuters.

HS-AFP

Jättikomeetat saattavat olla luultua suurempi uhka maapallolle, tähtitieteilijät sanovat.

Useimmat tutkimukset maapalloon osuvista kappaleista ovat keskittyneet Marsin ja Jupiterin väliselle asteroidivyöhykkeelle. Mutta tutkijoiden mukaan viimeisten parin vuosikymmenen aikana löydetyt jättikomeetat eli niin kutsutut kentaurit tarkoittavat, että uhkia on arveltua enemmän.

Näillä jäästä ja tomusta koostuvilla suurilla komeetoilla on epävakaa ja paljon laajempi kiertorata. Kappaleet ovat tyypillisesti 50–100 kilometriä leveitä.

Noin kerran 40 000–100 000 vuodessa niiden kiertoradat kohtaavat suurten planeettojen Jupiterin, Saturnuksen, Uranuksen ja Neptunuksen kiertoratojen kanssa. Näiden painovoimakentät puolestaan saavat komeetan satunnaisesti ohjautumaan maapalloa kohden.

Aurinkoa lähestyessään komeetta hajoaa kappaleiksi, ja tuolloin syntyy myös niiden tavaramerkki eli miljoonien kilometrien pituinen pyrstö.

”Tällaisen jättikomeetan hajoaminen tuottaisi ajoittaista, mutta pitkittynyttä pommitusta jopa 100 000 vuoden ajan”, tutkimusryhmä kirjoitti Astronomy and Geophysics -tiedejulkaisussa.

Heidän mukaansa riskien ennakoiminen vain maapallolle läheisten asteroidien perusteella ”aliarvioi riskien luonteen ja suuruuden”.

”Kolmen viime vuosikymmenen aikana me olemme panostaneet paljon maapallon ja asteroidin törmäyksen riskin arviointiin ja analysointiin”, tutkimusryhmän jäsen Bill Napier Buckinghamin yliopistosta sanoi.

”Työmme viittaa siihen, että meidän on katsottava välittömiä naapureita kauemmas, ja myös Jupiterin kiertoradan taakse löytääksemme kentaureja”, hän sanoi.

”Jos olemme oikeassa, nämä kaukaiset komeetat saattavat olla vakava uhka, ja on aika ymmärtää niitä paremmin.”

Kuvassa oleva Saturnuksen kuu Phoebe on luultavasti kentauri, jonka planeetan painovoima on joskus menneisyydessä onnistunut sieppaamaan. Phoebe kiertää eri suuntaan kuin muut Saturnuksen kuut.
Kuvassa oleva Saturnuksen kuu Phoebe on luultavasti kentauri, jonka planeetan painovoima on joskus menneisyydessä onnistunut sieppaamaan. Phoebe kiertää eri suuntaan kuin muut Saturnuksen kuut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!