Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paras lahja? Tutkijoiden mukaan tavara tekee toistuvasti onnelliseksi, elämys tarjoaa ohimenevän mutta väkevän onnen

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Analyysi osoitti, että tavara tekee omistajansa toistuvasti onnelliseksi sen saamisen jälkeisinä viikkoina. Elämysostos taas tarjoaa ohimenevän, mutta väkevämmän onnen hetken.
Analyysi osoitti, että tavara tekee omistajansa toistuvasti onnelliseksi sen saamisen jälkeisinä viikkoina. Elämysostos taas tarjoaa ohimenevän, mutta väkevämmän onnen hetken. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Antaako lahjaksi tavaraa vai jokin elämys? Riippuu siitä, minkä sortin onnellisuusbuustausta tavoittelee, vihjaa tuore kanadalaistutkimus.

”Esimerkiksi retkeä eläintarhaan voidaan vuosia myöhemmin muistella ihanana koko perheen kokemuksena, jolloin lapsi näki tiikerin ensi kertaa – vaikka samaan retkeen sisältyi pitkiä jonoja ja tipahtaneita jätskejä, jotka heikensivät onnellisuutta hetkellisesti paikan päällä. Sitä vastoin tavaran, kuten kashmirneuleen ostaminen, voi tuottaa suurta hetkellistä onnea ja saada omistajansa tuntemaan itsensä seksikkääksi joka kerran, kun pitää sitä yllään – vaikka siitä ei jäisikään muistoja”, kirjoittavat psykologit Aaron Weidman ja Elisabeth Dunn tutkimuksessaan, joka julkaistiin Social Psychological and Personality Sciencessa.

Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkijat selvittivät tavaran ja elämysten vaikutusta onnellisuuteen antamalla 67 opiskelijalle parikymmentä euroa rahaa ja lähettämällä heidät ostoksille.

Sitten opiskelijat pitivät kahden viikon ajan kirjaa siitä, tekikö kyseinen hankinta heidät onnellisiksi. Ostokset olivat joko tavaraa, kuten vaate, tai sitten elämyksiä, kuten lippu johonkin tapahtumaan. Tuntoja kyseltiin uudestaan kuukauden kuluttua ostoksesta.

Tutkimuksen toisessa osiossa 81 koehenkilöä vastasi joulusta alkaen parin viikon ajan päivittäin 3–5 tekstiviestiin, joissa tiedusteltiin joululahjan – tavaran tai elämyksen – herättämiä onnentunteita.

Analyysi osoitti, että tavara tekee omistajansa toistuvasti onnelliseksi sen saamisen jälkeisinä viikkoina. Elämysostos taas tarjoaa ohimenevän, mutta väkevämmän onnen hetken.

Ihmiset olivat kuitenkin tyytyväisempiä elämyslahjaan kuin tavaraan, kun joulusta oli ehtinyt kulua muutama viikko, tutkijakaksikko raportoi tutkimustiedotteessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!