Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lelulla pääsee piireihin – testaa tietämyksesi eri vuosikymmenten suosikkileluista

Vähävaraiset haluavat lahjalla ilahduttaa lasta, keskiluokan vanhemmat myös kasvattaa.

Tiede
 
Kimmo Räisänen
Neppisautoilla kisattiin hiekkalaatikossa.
Neppisautoilla kisattiin hiekkalaatikossa. Kuva: Kimmo Räisänen

Tuossahan on muniksia! Iloinen jälleennäkeminen palauttaa lapsuuden neppauskisoihin. Munakuppi eli munis oli 1970-luvun pääkaupunkiseudulla muovisen neppisauton nimitys.

Lelumuseo Hevosenkenkä Espoossa on täynnä nostalgiatrippejä eri sukupolville.

”Leluihin liittyvät muistot ovat useimmiten myönteisiä”, sanoo museon johtaja Johanna Rassi.

Muttei aina. Mitä jos olisin nähnyt jälleen museon vitriinissä ne luokattomat luistimet, jotka sain lapsena joululahjaksi. Niistä tuli synkkä merkintä pettymysten kirjaan.

Luistimet edustivat takaiskua kulutuskisassa. Sehän ulottuu lapsuuteenkin, ja monet nykyvanhemmat taitavat tietää sen.

Vanhemmat eivät kanna huolta vain siitä, selviääkö lapsi turvallisesti tien yli, vaan myös siitä, miten tämä pärjää vertaisryhmässään. Tavarat ovat valuuttaa, jolla lapset neuvottelevat pääsystä piireihin. Huonoilla tavaroilla jää ulkopuolelle, pelkäävät vanhemmat.

Kimmo Räisänen
Trolli nousi suosioon 1990-luvulla.
Trolli nousi suosioon 1990-luvulla.

Yhdysvalloissa tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että hyvin toimeentulevan keskiluokan ja vähävaraisten vanhempien suhde lasten kulutukseen on erilainen. Vähävaraiset ostavat, mitä lapset haluavat ja millä on näyttöarvoa kaveripiirissä. Keskiluokkainen vanhempi pyrkii opettamaan, että kaikkea ei voi saada. Hän yrittää myös kasvattaa lahjoillaan. Hänellä on jopa varaa suhtautua kriittisesti kulutukseen.

Kieltäymys ei ole kuitenkaan helppoa. Sosiologi Juliet Shor kertoo kirjassa Born to Buy tutkimuksesta, jossa hän selvitti suhtautumista kulutukseen. Haastateltavien joukossa oli niitä, jotka olivat jättäytyneet kulutusjuhlan ulkopuolelle. Heitä yhdisti se, ettei kellään ollut lapsia. Silloin on helpompi olla kulutuskriitikko.

Johanna Rassi kertoo, että 1990-luvun alussa ruotsalaisessa tutkimuksessa laskettiin keskimääräinen lelujen määrä lastenhuoneessa. Niitä oli 760.

”Nyt niitä on varmaan vielä enemmän. Lelut ovat valtava bisnes. On vaikea välttää tavaran hyökyä, koska sitä on niin paljon. Ei ole helppo uida vastavirtaan”, Johanna Rassi sanoo.

Tavaravuorta kasvattaa lelujen lyhyt käyttöikä.

”Ilmiöt menevät tavattoman nopeasti ohi. On absurdi ajatus, että lapsi jaksaisi leikki leluilla vielä seuraavanakin vuonna. Kertakäyttöinen kulutuskulttuuri ohjaa valmistajia tekemään heikompaa laatua, jolloin leluja voi myös myydä halvemmalla”, Rassi kertoo.

Kertakäyttökulttuurin vastapainoksi joihinkin leluihin muodostuu pitkä kiintymyssuhde. Tällaisia ovat usein unilelut.

Kimmo Räisänen
Rocker Diva Barbie edustaa kasarityyliä.
Rocker Diva Barbie edustaa kasarityyliä.

Kun liian tavaran taivastelu taukoaa, alkaa keskustelu sukupuolesta. Lelukuvastot jakaantuvat tyttöjen ja poikien sivuihin. Sama linja on tavaratalojen lastenosastoilla: pojille myydään Star Warsia ja tytöille Frozen Princess -tuotteita.

Rassin mukaan 1960–70-luvuilla leluissa häivytettiin perinteisiä rooleja.

”Barbiekin esitettiin monissa eri ammateissa, muun muassa astronauttina. Ei ollut enää selvää, että lelujen avulla tyttöjä kasvatetaan hoivaamiseen ja kodinhoitoon, poikia työntekoon ja taistelemiseen.”

Lelumarkkinoinnin uusi eriytyminen sukupuolen mukaan alkoi 1990-luvulla. Irtiottojakin tosin on nähty. Pari vuotta sitten maailmaa kohauttivat sukupuolineutraalit lelukuvastot. Ne olivat totta kai Ruotsista.

Jutussa käytettiin lähteenä Minna Ruckensteinin kirjaa Lapsuus ja talous (Gaudeamus, 2013).

Sata vuotta leluja – katso videolta eri vuosikymmenten suosikit
Sata vuotta leluja – katso videolta eri vuosikymmenten suosikit
Muotisivuston julkaisemalla videolla esitellään lasten suosikkileluja viimeisen sadan vuoden ajalta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!