Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedettä avaruudesta ja Maan päältä vuonna 2015 – testaa, kuinka hyvin olet ajan tasalla

Pluto hallitsi mediaa, älyä etsittiin universumista ja hiv-rokotteella huijattiin.

Tiede
 
NASA
Plutossa näkyi sydän.
Plutossa näkyi sydän. Kuva: NASA

Pluto hallitsi tiedevuotta 2015. Luotain New Horizons ohitti Pluton 14. heinäkuuta. Koko loppuvuoden se lähetti yhä tarkempia valokuvia aurinkokunnan reunalta. Kuvia ja mittatietoja tulee Maahan vuoden 2016 lopulle saakka.

Hyviä uutisia

Venäläinen miljonääri Juri Milner ilmoitti heinäkuussa, että hän lahjoittaa Maan ulkopuolisen älyn etsintään sata miljoonaa dollaria eli yli 92 miljoonaa euroa kymmenen vuoden ajan.

Hankkeen nimi on Breakthrough Listen. Lahjoituksen avulla tähtitieteilijät tutkivat sadasta galaksista ainakin miljoonan tähden radioaaltoja. Seulonta käyttää apunaan Green Bankin teleskooppia Virginiassa Yhdysvalloissa ja Parkesin teleskooppia Australiassa.

Etsinnässä käytetään myös laseria. Se voi yhtä lailla olla vieraan sivilisaation keino ottaa yhteyttä. Kaikki hankkeen tiedon ovat julkisia.

Ilmaston tutkijat ovat pelänneet, että ikijään alta voisi vapautua kerralla suuria määriä hiilidioksidia ilmakehään. Maapallon ilmakehän keskilämpötila kohoaisi silloin yhtäkkiä.

Huhtikuussa tutkimus paljasti, että ikijää sulaa hitaasti. Mikrobit voivat käyttää hiiltä vain hitaasti, koska hiili on maaperässä niin monissa mutkikkaissa muodoissa. Tämä antaa ehkä aikaa varautua katastrofiin, jos sellainen on tulossa.

Ilmaston tutkijat arvioivat, että ikijäästä vapautuu hiilidioksidia sata miljardia tonnia vuoteen 2100 mennessä. Se on viidennes kaikesta hiilestä, jota on vapautunut ilmakehään 200 vuoden aikana.

Uudet antibiootit ovat tarpeen, sillä vastustuskyky nykyisiä antibiootteja kohtaan kasvaa maailman väestössä koko ajan. Yhdysvaltalainen raportti on ennustanut, että 300 miljoonaa ihmistä kuolee vuosisadan loppuun mennessä tavallisiin infektioihin, joiden aiheuttajiin nykyiset antibiootit eivät tehoa. Mikrobien tutkijat etsivät siksi koko ajan uusia antibiootteja.

Ongelma etsinnässä on, että yli 99 prosenttia maasta löydetyistä mikrobeista ei kasva laboratorioissa. Antibioottien tutkija Kim Lewis Bostonin Northwestern-yliopistosta tutki ryhmineen Mainen osavaltion maaperässä Yhdysvalloissa yli 10 000 maaperän bakteeria. Ryhmä löysi yhden lupaavan bakteerin. Se sai väliaikaisen nimen Eleftheria terrae. Se tuottaa antibioottia, jonka nimi on teixobaktiini

E. terrae on ensimmäinen uusi lupaava antibiootti, joka on löytynyt 1980-luvun jälkeen. Teixobaktiinia kokeillaan ihmisissä ehkä muutaman vuoden kuuluttua.

Hiiren aivokuoren uloimmista osista on valmistunut kolmiulotteinen malli ja kartta. Aivotutkijat kokosivat sitä kuusi vuotta, kertoo heinäkuinen tiedelehti Cell. Se on tarkin malli aivoista tähän asti.

Hiiren aivokartta tehtiin ohuista viipaleista. Sitten ne skannattiin elektronimikroskoopilla. Kartta paljastaa jokaisen hermosolun haaroineen. Aivotutkijat uskovat, että hiiren aivokartasta on apua ihmisen aivojen ymmärtämisessä.

Halvaantunut voi ohjailla ajatuksiensa avulla pyörätuolia yhä paremmin, osoittivat neurotutkijat toukokuussa. Neljästä raajasta halvaantuneen potilaan aivojen motorisen keskukseen asennettiin sensori. Se on kaapelin välityksellä yhteydessä robottikäsiin ja pyörätuoliin.

Potilas voi liikuttaa neuro-ohjaimen avulla kättään ja nostaa mukin juodakseen. Laite on kehitetty Kaliforniassa Caltech-yliopistossa, kertoo tiedelehti Discover.

Nasan tekniikkaa käytettiin maanjäristyksen uhrien etsinnässä Nepalissa huhtikuun lopulla. Muutamia ihmisiä pelastettiin laitteella, joka aistii herkkää liikettä.

Se on saanut nimen Finder. Laite sopii salkkuun, ja sen voi viedä kentälle.

Finder lähettää maahan mikroaallon, joka menee maan kuin maan läpi. Paluusignaali erottaa sydämen lyönnin tai tai hengityksen.

Nasa käyttää samantapaista laitteistoa satelliiteissa, kun se mittaa esimerkiksi maan vajoamista tai vedenpinnan tasoa.

Huonoja uutisia

Trooppisia metsiä katoaa sittenkin yhä vauhdikkaammin. Niitä hakattiin 62 prosenttia enemmän 1990-luvulla ja 2000-luvun ensi vuosikymmenellä kuin ennen sitä. Näin on Marylandin yliopisto laskenut satelliittikuvien avulla.

YK väitti tilastoihin vedoten vielä 2010, että trooppisia metsiä olisi hakattu 2000-luvun alussa vähemmän kuin 1990-luvulla. Arvio perustui kuitenkin hallitusten antamiin tietoihin.

Brasilia onnistui välillä hidastamaan hakkuita, mutta on taas ajautunut kiihtyvien hakkuiden tielle. Näin paljastavat riippumattoman tutkimuslaitoksen Imazonin satelliittikuvat Amazonilta huhtikuulta 2015. Imazon on brasilialainen voittoa tavoittelematon järjestö, joka ajaa Amazonin sademetsien kestävää kehitystä.

Hakkuita lisäävät yhä paremmat tiet ja pellonraivaus. On laskettu, että maapallo on menettänyt 46 prosenttia metsistään siitä lähtien, kun ihminen siirtyi pysyvään maatalouteen tuhansia vuosia sitten.

Huijareita oli tieteessä myös tänä vuonna. Heinäkuussa Yhdysvalloissa kärähti biolääketieteen tutkija Dong-Pyou Han, joka työskenteli Iowan osavaltion yliopistossa.

Hänet tuomittiin lähes viideksi vuodeksi vankeuteen, koska hän oli väärentänyt koekaniinien verinäytteitä. Hän sai ne näyttämään siltä, että kokeiltu HIV-rokote näytti lupaavalta. Tällä tempulla Han sai miljoonia dollareita tutkimukseen. Vankilatuomion lisäksi Iowan yliopiston piti palauttaa osa apurahoista, kertoo Discover-lehden tieteen vuosikatsaus.

Salametsästys kohosi julkisuuteen, kun urosleijona Cecil kadettiin heinäkuun alussa. Leijonalla oli kaulapanta, ja sitä voitiin seurata gps-paikantimen avulla. Cecil oli Oxfordin yliopiston eläintutkijoiden seurannassa Zimbabwen Hwangen kansallispuistossa.

Kuolettavan luodin ampui yhdysvaltalainen hammaslääkäri Walter Palmer, jolle maanomistaja oli antanut luvan kaataa eläimiä maillaan.

Lokakuuhun mennessä Oxfordin yliopiston villieläinten suojelun yksikkö oli saanut rahallista tukea maailmalta yli miljoonan, jotta eläintutkimus voisi jatkua.

Tutkijat ovat vakuuttuneita, että meneillään on kuudes sukupuuttojen aalto maapallon historiassa.

Varovaistenkin arvioiden mukaan lajeja katoaa maapallolla sata kertaa nopeammin kuin ilman ihmisen vaikutusta. Näin käy vaikka uusia lajeja löydetään koko ajan, kirjoittaa Geraldo Ceballos Meksikon yliopistosta Science Advances -lehdessä. Ilmastonmuutos kiihdyttää lajien sukupuuttoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!