Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: pohjoisen linnuista voi tulla ilmastopakolaisia

Kiirunat voivat siirtyä Norjan ja Ruotsin korkeille tuntureille ilmaston lämmetessä.

Tiede
 
Harri Nurminen
Kiiruna tunturipaljakalla Vätsärin ylängöllä Nanabeljärvellä Lapissa.
Kiiruna tunturipaljakalla Vätsärin ylängöllä Nanabeljärvellä Lapissa. Kuva: Harri Nurminen

Ilmaston lämpeneminen voi ajaa joitakin pohjoisen lintulajeja kuten kiirunan Suomen rajojen ulkopuolelle, tavallaan ilmastopakolaiseksi.

Syynä on se, että Suomen lintupopulaatiot ovat hiljalleen siirtyneet kohti pohjoista runsaan kolmenkymmenen tarkkailun vuoden aikana.

Kiirunalle voi tulla vaikeaa, kun etelästä tulevat lajit runsastuvat lajin perinteisillä alueilla, arvioi akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Kiirunat voivat siirtyä ainoastaan ylemmäksi tuntureilla ja lopulta Norjaan ja Ruotsiin, jossa on korkeampia tuntureita, arvioi tutkija Raimo Virkkala Suomen ympäristökeskuksesta tutkimuksen tiedotteessa.

”Jos populaatiot siirtyvät nykytahtia ja ilmasto lämpenee, kiirunan kanta voi kadota vuosisadan loppuun mennessä”, Lehikoinen tiivistää HS:lle.

Lehikoinen ja Virkkala selvittivät, miten 128 lintulajin pesimäaikaisen populaation tiheyden painopiste ja levinneisyysalueiden lämpötilat ovat siirtyneet Suomessa 1980-luvulta 2010-luvulle.

Lintulajien populaatiot ovat siirtyneet keskimäärin kohti pohjoista, tarkemmin kohti pohjoiskoillista.

Populaatiot ovat siirtynyt keskimäärin 37 kilometriä eli noin puolitoista kilometriä vuodessa. Lehikoinen huomauttaa, että se tekee sentään noin neljä metriä päivässä. Lintuja seuraavilla voi olla ilmiöstä havaintoja vuosikymmenten varrelta:

”Esimerkiksi mustarastaan populaatio on levinnyt tutkimuksen ajanjaksolla 70 kilometriä kohti pohjoista, nopeammin kuin keskimäärin lintulajit”, Lehikoinen sanoo.

Kuusi- ja hömötiaisen sekä pikkukäpylinnun populaatioiden tiheyden painopiste on siirtynyt keskimäärin yli 150 kilometriä koilliseen. Syynä on Lehikoisen mukaan pääsääntöisesti ilmaston lämpeneminen, joka vaikuttaa eri tavoin eri lajeihin, Lehikoinen tiivistää. Kaikki lajit eivät ole ahdingossa kuten kiiruna, joka on huono kilpailija.

Peltolintujen painopiste on siirtynyt idästä länteen kohti Pohjanmaan lakeuksia, koska pellot vähenevät Itä-Suomessa pohjoiseen mentäessä. Metsälajeilla on sopivaa elinympäristöä halki koko Suomen, Lehikoinen huomauttaa. Muuttolintujen populaatiot siirtyvät vaihtelevammin verrattuna paikkalintujen kannat.

Toisaalta tutkimus kertoo tiedotteen perusteella, että Suomen lintujen populaatiot eivät siirry yhtä nopeasti kuin ilmasto-olojen muutoksen perusteella voisi olettaa.

Lehikoisen ja Virkkalan tutkimus perustuu lintuharrastajien linjalaskentaan. Aineistoon on kertynyt 1970-luvulta alkaen lähes 800 000 lintuhavaintoa.

Lintutiedot lasketaan karttaruuduista, joiden sivu on 50 kilometriä. Tietojen kattavuudesta kertoo se, että koko Suomessa on kahdeksan tyhjää ruutua, joilta ei ole lintutietoja.

Tutkimus on julkaistu tiedesarjassa Global Change Biology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!