Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat tunnistivat mekanismin, jolla tietoisuus herää unesta

Havainto voi poikia unettomuushoitoja ja tavan herättää potilaita tiedottomuudesta.

Tiede
 
HS
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sveitsiläiset ja saksalaiset tutkijat ovat löytäneet hiiren aivoista mekanismin, joka vaimentaa tietoisuuden nukahtaessa ja herättää sen unen jälkeen. Sama mekanismi toimii oletettavasti ihmisilläkin.

Tutkijoilla on tähän asti ollut vain vähän tietoa siitä, mikä todella herättää ja vaimentaa tietoisuutemme. Nyt hypotalamukseksi ja talamukseksi kutsuttujen aivoalueiden väliltä löytyi järjestelmä, jota manipuloimalla hiiren tietoisuuden pystyi joko herättämään tai vaimentamaan.

Nukkuessaan nisäkkäät uinuvat vuoron perään syvää unta ja kevyempää REM-unta, jonka aikana nähdään muun muassa unia. Kun nyt löydetyn järjestelmän hermosoluille annettiin optogenetiikan keinoin nopeita ärsykkeitä, hiiret heräsivät REM-unesta välittömästi. Kun pulssin annettiin kestää pitkään, hiiri heräsi unestaan verkkaisemmin.

Kun sama järjestelmä hiljennettiin, hiiren REM-uni tasaantui ja syveni. Järjestelmää manipuloimalla hiiret saatiin myös heräämään nukutuksesta ja tiedottomasta tilasta.

Tietoisuutta kontrolloivan järjestelmän yliaktiivisuus voi olla yksi syy unettomuuden takana, tutkijat arvelevat. Vastaavasti järjestelmän passiivisuus voi johtaa liikaunisuuteen.

Näin ollen löytö voi auttaa kehittämään uusia unettomuushoitoja ja tapoja herättää tiedottomuuteen vaipuneita potilaita, tosin vasta lukuisten jatkotutkimusten jälkeen.

Tutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience ja tiedotteen uutisivusto AlphaGalileo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!