Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laihdutusleikkaus kutistaa sydänkohtausriskiä

Tiede
 
Regis Duvignau / Reuters
Tutkijat saivat vahvistusta sille, että leikkauksella pudotetut kilot pysyvät poissa vielä ainakin neljä vuotta operaation jälkeen.
Tutkijat saivat vahvistusta sille, että leikkauksella pudotetut kilot pysyvät poissa vielä ainakin neljä vuotta operaation jälkeen. Kuva: Regis Duvignau / Reuters

Laihdutusleikkaus ei ainoastaan karista kiloja vyötäröltä, se myös ennaltaehkäisee ja hoitaa monia lihavuuteen liittyviä sairauksia. Näin toteavat brittiläiset tutkijat, jotka seurasivat liki 3 900 lihavuusleikkauksessa käyneen terveystietoja. Leikattujen terveydentilan kehitystä verrattiin yhtä monen yhtä lihavan potilaan tietoihin.

Tutkijat seurasivat terveystietoja keskimäärin kolmen ja puolen vuoden ajalta. Vertailujakson aikana lihavuusleikkauksen läpikäyneille sattui 70 prosenttia vähemmän sydänkohtauksia kuin niille yhtä lihaville, jotka eivät tätä hoitoa saaneet.

Lihavuusleikkaukseen voivat päästä vaikeasti ja sairaalloisesti lihavat ihmiset. Vaikeasti lihavan painoindeksi on 35–40 ja sairaalloisen lihavan tätä suurempi.

Lihavuusleikkaus kohensi kakkostyypin diabeetikkojen vointia ja laski korkeaa verenpainetta. Tutkijat saivat myös vahvistusta sille, että leikkauksella pudotetut kilot pysyvät poissa vielä ainakin neljä vuotta operaation jälkeen.

Tutkijat laskivat, että jos Britannian arviolta 1,8 miljoonaa sairaalloisen lihavaa kansalaista pääsisi lihavuusleikkaukseen, se vähentäisi verenpainetautiin sairastuneiden määrää 80 000:lla, kakkostyypin diabetekseen sairastuneita 40 000:lla ja sydänkohtauksen saaneita 5 000:lla seuraavan neljän vuoden aikana. Myös 110 000 kakkostyypin diabeetikon ja 13 000 korkeasta verenpaineesta kärsivän tila kohenisi.

Vaikka tulokset olivat pääpiirteissään selviä, tutkijat tunnustavat, että niihin voi liittyä pieniä epätarkkuuksia, koska kaikkien potilaiden terveystiedot eivät olleet yhtä täydellisiä. Tutkimukseen ei myöskään saatu mukaan tietoja mahdollisista haittavaikutuksista, joita on voinut esiintyä heti lihavuusleikkauksen jälkeen. Niiden tiedetään kuitenkin olevan harvinaisia.

Tutkimuksen julkaisi Plos Medicine ja tiedotteen uutissivusto EurekAlert.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!