Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marsissa ei ehkä virrannut vesi vaan planeetta päästeli kaasuja

Tiede
 
Tummat kapeat jäljet Marsin rinteillä on tulkittu juoksevan veden aiheuttamiksi maanvalumiksi. Jäljet ovat suurin piirtein sata metriä pitkiä. Kuvaa on käsitelty ja väritetty Nasan Mars Recoinnaisance Orbiter- luotaimen lähettämien tietojen pohjalta.
Tummat kapeat jäljet Marsin rinteillä on tulkittu juoksevan veden aiheuttamiksi maanvalumiksi. Jäljet ovat suurin piirtein sata metriä pitkiä. Kuvaa on käsitelty ja väritetty Nasan Mars Recoinnaisance Orbiter- luotaimen lähettämien tietojen pohjalta.

Marsin rinteillä näkyy juoksevan veden aiheuttamia rotkoja tai maanvalumia, kerrottiin laajasti maailmalla syyskuun lopulla. Nyt kaksi ranskalaista tutkijaa laimentaa sensaatiota, sillä heidän mukaansa maanvalumat on voinut aiheuttaa pintamaasta kaasuuntuva hiilidioksidijää, ei suinkaan juokseva suolainen vesi.

Tutkijoiden Cédric Pilorget’n ja François Forget’n tulkinta perustuu yksinkertaistettuna siihen, että Marsin kaasukehän hiilidioksidi jäätyy ankaran talven aikana planeetan pinnalle. Kun talvi päättyy, auringonvalo lämmittää hiilidioksidijäätä alapuolelta, jolloin se kaasuuntuu ja lopulta purkautuu paineen kasvaessa ja rikkoon jään.

Kaasupurkaukset panevat pintamaan pölyn ja soran liikkeelle ja se valuu rinteitä kuin veden liukastamana. Tai pikemminkin maanvalumia voisi verrata tulivuortenpurkausten pyroklastisiin virtoihin, joissa on kaasua, tuhkaa ja kiveä.

Ranskalaiskaksikon tutkimus on tiedelehdessä Nature Geoscience ja siitä kertoi muun muassa uutissivusto Science Daily.

Mahdollisen juoksevan veden jälkien havaitseminen Marsissa herätti huomiota syyskuussa, koska tuntemamme elämä tarvitsee vettä. Yhdysvaltain avaruushallinnon Mars Reconnaissande Orbiter-luotaimen havainnoista kertoi esimerkiksi Helsingin Sanomat syyskuun lopulla.

Vesi voi suolaisena pysyä juoksevana varsin vaativissa oloissa. Suomalaistutkija tiivisti Helsingin Sanomissa, että ”Marsissa on olla ainakin mahdolliset olot elämälle”.

Ranskalaiskaksikon tulkinta rotkojen synnystä perustuu Science Dailyn mukaan sekin Mars Recoinnaissance Orbiterin kuviin.

Rotkoja näyttäisi muodostuvan myös silloin, kun planeetalla on liian kylmää juoksevan veden muodostumiselle. Rotkoja näyttäisi muodostuvan, kun hiilidioksidijää alkaa haihtua talven jälkeen.

Mutta miten hiilidioksidijään ohut kerros liittyy rotkoihin? Tutkijat mallinsivat, miten Marsin hiilidioksidijää käyttäytyy planeetan pintamaan kanssa. Hiilidioksidijään alla on ikiroutaa, joka muodostuu vesijään muuraamista hiukkasista muutaman senttimetrin syvyydessä.

Tutkijat havaitsivat mallinnuksissa yllättävästi, että talven lopulla tai keväällä auringonvalo läpäisee hiilihappojään ja lämmittää sitä alapuolelta. Hiilidioksidijää sublimoituu suoraan kaasuksi, joka jää loukkuun hiilidioksidijään ja ikiroudan väliin. Osa kaasusta keräytyy huokoiseen pintamaahan, jonka paine kasvaa moninkertaiseksi kaasukehän alhaiseen paineeseen verrattuna.

Lopulta hiilihappojää murtuu, kaasu purkautuu nopeasti ja se aiheuttaa rinteiden pöly- ja sorakerroksessa vyörymiä. Sitä voisi verrata siis pyroklastisiin virtoihin, jotka maapallolla voivat matkata kilometrikaupalla loivillakin rinteillä ja kuljettaa metrien kokoisia kiviä. Ranskalaisten mallinnus saattaa selittää myös Marsin rotkojen sijainnin yleensä 30–60 leveysasteiden välillä ja napa-alueiden suuntaan viettävillä rinteillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!