Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat jalosti plutoniumia – ei pommiin vaan avaruuslaitteisiin

Tiede
 
Department of Energy
Hankalasti tuotettavaa plutonium 238-isotooppia tarvitaan miehittämättömien avaruusalusten voimanlähteeksi.
Hankalasti tuotettavaa plutonium 238-isotooppia tarvitaan miehittämättömien avaruusalusten voimanlähteeksi. Kuva: Department of Energy

Yhdysvallat on lähes kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen tuottanut merkittävän koe-erän radioaktiivista plutonium 238:aa, joka on avaruuden tutkimuslaitteiden kannalta hyvin tärkeä isotooppi.

Plutonium 238 tuottaa sähköä miehittämättömille avaruuden tutkimuslaitteille lämpösähköisen ilmiön avulla. Plutoniumin voimalla toimivat esimerkiksi Marsissa mönkivä Curiosity ja Plutoa vastikään kuvannut New Horizons-luotain.

Plutonium 238:aa syntyi Oak Ridgen kansallisessa tutkimuslaitoksessa Tennesseessä Science Dailyn mukaan noin viitisenkymmentä grammaa. Se on painoaan raskaampi koe-erä, koska avaruuslaitteidelle tärkeä radioatkiivinen isotooppi on uhannut käydä vähiin, kuten esimerkiksi Nature kertoi marraskuussa.

Plutonium 238:aa ei ole luonnossa, vaan sitä pitää tehdä käytetystä ydinpolttoaineesta hankalasti, pommittamalla neutroneilla toista radioaktiivista isotooppia. Yhdysvallat lopetti plutoniumin tuotannon 1980-luvun lopulla, jonka jälkeen Yhdysvaltojen piti ostaa isotooppia Venäjältä, mutta venäläistenkin tuotanto tyrehtyi. Yhdysvallat teki pienen koe-erän kaksi vuotta sitten.

Kauas lähetettävät avaruuden tutkimuslaitteet tarvitsevat jatkossakin plutoniumia, joka tuottaa sähköä niin sanotulla lämpösähköisellä ilmiöllä. Kyse on luonnonilmiöstä, jossa lämpötilaero synnyttää jännitteen kahden materiaalin välille. Helsingin Sanomat kertoi muistakin lämpösähköisistä materiaaleista tammikuussa 2015.

Otetaan esimerkiksi luotain New Horizons, jonka kuvat kaukaisesta Plutosta on olleet tiedevuoden 2015 suuria saavutuksia tiedelehti Sciencen mukaan. Yksitoista kiloa plutoniumdioksidia lämmittää New Horizonsin sisäosat 10–30 celsiusasteeseen. Plutoniumia on lämpösähköisen generaattorin lämpimässä päässä, kylmä pää on avaruuden lämpötilassa.

Liki kolmekymmentä yhdysvaltalaista avaruusalusta on tarvinnut plutoniumia. Esimerkiksi marsmönkijä Curiosity lämmittää järjestelmiään ja laitteitaan plutoniumin ylimääräisen lämmön avulla. Mars 2020-mönkijällä on vielä haastavampi tehtävä, sillä sen pitäisi lähettää keräämänsä näytteet takaisin Maahan.

Yhdysvalloissa on varastossa noin 35 kiloa plutonium-238:aa. Isotoopin puoliintumisaika on vain vajaat 90 vuotta. Yhdysvaltain plutonium-238:n määrästä enää noin puolet tuottaa riittävästi lämpöä, että se riittää avaruusaluksen voiman tuottamiseen. Loput on ikääntynyttä ja viilentynyttä, mutta sitä voidaan virkistää sekoittamalla siihen tuoretta tavaraa.

Yhdysvaltain energiahallinto (Department of Energy eli DOE) rakentaa parhaillaan kahta lämpösähköistä generaattoria. Toinen asennetaan Mars 2020-mönkijään, joka tarvitsee viisi kiloa plutoniumia. Yhdysvaltain energiahallinnon ja Oak Ridgen tavoitteena on valmistaa koe-erän jälkeen 300–400 grammaa plutoniumdioksidia vuodessa. Oak Ridgen tutkimuslaitos suunnittelee jatkossa tekevänsä sitä puolitoista kiloa vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!