Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisten geologinen aikakausi alkoi maanviljelyksestä

Tiede
 
wikimedia commons
Maanviljelyksen vakiintuminen muutti maapalloa peruuttamattomasti yli 6000 vuotta sitten.
Maanviljelyksen vakiintuminen muutti maapalloa peruuttamattomasti yli 6000 vuotta sitten. Kuva: wikimedia commons

Kasvi- ja eläinfossiilit pitkältä ajalta viittaavat siihen, että niiden perustavat elinolot pysyivät samanlaisina ainakin 300 miljoonaa vuotta.

Vasta 4 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua kuvio rikkoutui. Ihmiset alkoivat silloin viljellä maata Amerikoissa ja muualla, ja väestö alkoi lisääntyä rajusti.

Jotkut tutkijat pitävätkin maataloutta sen ajan alkuna, jolloin ihminen alkoi muuttaa luontoa peruuttamattomasti. Tätä muutosta sanotaan antroposeeniksi. Se merkitsee geologista aikakautta, jossa näkyy ihmisen vaikutus.

Tutkijat ovat pohtineet, mihin historian kohtaan antroposeenin alku ajoitettaisiin. Ehdokkaita ovat muun muassa ydinaseiden aika ja kaupungistumisen tai teollisen vallankumouksen alkuvaiheet – tai maanviljelyksen alku.

Yhdysvaltain tiedeakatemia rahoitti tutkimuksen, jossa 29 tutkijan ryhmä vertaili isojen aineistojen avulla, miten kasvit ja eläimet esiintyivät fossiileissa sekä nykyajan ekosysteemissä. Tutkijat selvittivät, kuinka usein tietty kasvi- tai eläinlajien pari esiintyi kasvi- tai eläinyhteisössä.

Jotkut lajit näyttävät kuuluvan ”yhteen”, eli ne esiintyvät luonnossa yleensä useammin kuin voisi odottaa – kuten gepardi ja kirahvit. Molemmat elävät savannilla, sanoo Vermontin yliopiston biologi Nicholas Gotelli, joka oli yksi tutkijoista. Toiset kasvi- ja eläinlajit puolestaan eivät koskaan elä samassa ekosysteemissä.

Tutkijat selvittivät 358 896:n kasvi- ja eläinlajin esiintyvyyttä 80 ekoyhteisössä. Parit kattoivat yli 300 miljoonaa vuotta maapallon historiassa.

He havaitsivat, että aina aina vuoteen 4 000 ennen ajanlaskun alkua kasvi- ja eläinlajeissa esiintyi tiettyjä lajeja yhdessä. Painopiste vaihtui maatalouden laajetessa. Erillään olevista lajeista tuli enemmän sääntö kuin poikkeus.

Tutkijoilla ei ole suoraa näyttöä siitä, että tämä muutos johtui ihmisistä. Epäsuorat todisteet kuitenkin viittaavat siihen.

Tutkijat karsivat aineistosta esimerkiksi ilmastolliset syyt. Muinainen ilmastoaineisto saatiin esiin jääkairauksista.

Ilmiö johtunee siitä, että ihmiset ovat viljelyillään ja muilla teoillaan estäneet kasvi- ja eäinlajien leviämistä. Lajit jäivät yhä enemmän saarekkeiksi.

Ihmiset olivat yhä enemmän riippuvaisia ​​maataloudesta. Se muutti ympäristöä. Lajit eivät voineet siirtyä yhtä helposti paikasta toiseen kuin vuosimiljoonien aikana.

Olemme vaikuttaneet ekosysteemeihin perustavasti, sanoo Gotelli.

Nykyihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ja saasteet ovat ”kertaluokkaa pahempia kuin esi-isiemme aloittama maanviljelys”, sanoo Kathleen Lyons, joka on paleobiologi Smithsonianin luonnonhistorian museossa Washingtonissa.

”Jos aiomme palauttaa ennalleen ekosysteemejä tai reagoida ilmastonmuutokseen, meidän täytyy ymmärtää, millainen maailma oli ennen kuin ihminen astui näyttämölle”, sanoo Gotelli.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature. Siitä kertoi myös Science Daily.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!