Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Ympäristömyrkyt voivat lisätä bakteerien vastustuskykyä antibiooteille

Tiede
 
Kirsi Heikkinen

Bakteerien kyky sietää antibiootteja eli antibioottiresistenssi on kasvanut rajusti, mikä lisää ihmisten ja eläinten sairastamista ja kuolleisuutta.

Lääkkeiden muuttumista tehottomiksi yritetään jarruttaa hillitsemällä antibioottien leväperäistä käyttöä, kuten karsimalla turhia antibioottikuureja.

Ekologi J. Vaun McArthur Georgian yliopistosta uskoo, että ympäristömyrkyt ovat osasyyllisiä antibioottiresistenssin pahenemiseen.

Hän testasi kollegoineen asiaa keräämällä näytteitä Savannah-joen itäpuolella sijaitsevalta alueelta, joka suljettiin 1950-luvun alkupuolella yleisöltä. Siellä valmistettiin materiaaleja ydinaseisiin. Tuotanto saastutti joitakin alueen puroja ja jokia.

”Alue suljettiin ennen kuin antibiootteja alettiin käyttää lääkkeenä ja maataloudessa”, McArthur huomauttaa tutkimustiedotteessaan.

McArthur kokeili viiden antibiootin tehoa näytteissä esiintyneeseen 427 E. coli-bakteerikantaan. Ne oli kerätty yhdeksästä purosta ja joesta.

Analyysi osoitti, että bakteerien antibioottiresistenssi oli suurta valtaosassa näytteitä.

Korkeimmat lukemat löytyivät joesta, joka kulkee asuinalueiden, maatalousalueiden ja teollisuusalueiden läpi ennen kuin se saapuu suljetulle alueelle.

Sen bakteerit ovat McArthurin mukaan altistuneet antibiooteille. Mutta yhtä vastustuskykyisiä bakteereja löytyi myös kahdesta joesta, jotka olivat kokonaan suljetun alueen sisäpuolella.

McArthur teki lisää resistenssikokeita. Ilmeni, että 95 prosenttia saastuneiden jokien bakteereista olivat vastustuskykyisiä 10 tai useammalle 23 testatusta antibiootista.

”Näissä vesissä ei ole mitään antibioottilähdettä, joten ainoa selitys korkealle vastustuskyvylle on niiden sisältämät ympäristömyrkyt, kuten kadmium ja elohopea”, McArthur esittää.

On toki mahdollista, että villieläimet olisivat kuljettaneet antibiootteja vesiin, mutta antibioottiresistenssiä ilmeni vain niissä joissa, jotka olivat olleet kosketuksissa teollisuuteen. Kuuden puhtaan joen bakteerit olivat edelleen alttiita antibiooteille, McArthur toteaa.

”Tulos saattaa selittää, miksi antibioottiresistenssi on niin laajalle levinnyttä”, hän sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Environmental Microbiology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!