Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Kivikauden suomalainen käytti ainakin sataa kasvia

Tiede
 
Vesa-Matti Väärä
Tutkijat arvioivat pähkinäpensaan olleen hyvin tärkeä ravintokasvi kivikauden ihmisille.
Tutkijat arvioivat pähkinäpensaan olleen hyvin tärkeä ravintokasvi kivikauden ihmisille. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Suomen alueella kivikaudella asuneet ihmiset käyttivät hyödykseen ainakin sataa kasvia, arvioi tuore tutkimus. Jotkin kasvit nousevat erityisesti esille:

”Pähkinäpensas oli ilmeisesti niin tärkeä ravintokasvi, että mahdollisesti ihmiset jopa avustivat sen kasvua raivaamalla puita”, tohtorikoulutettava Santeri Vanhanen arvioi.

Samaista euroopanpähkinäpensasta Corylus avellanaa kasvaa yhä esimerkiksi Helsingin Pitkäkosken ulkoilualueella, jossa kuuset sitä varjostavat.

Vanhanen ja Petro Pesonen arvioivat kivikauden suomalaisten kasvien käyttöä hiiltyneiden kasvinjäänteiden perusteella. Kivikausi oli noin 8 900–1 800 ennen ajanlaskun alkua.

Pääelinkeinona oli Vanhasen mukaan metsästys ja kalastus, mutta ravinnoksi käytettiin myös etenkin pähkinöitä ja marjoja sekä siemeniä ja juuria.

Kasveja on ilmeisesti paahdettu, savustettu ja käsitelty muuten tulella. Hiiltyneinä ne ovat säilyneet maaperässä.

”Pähkinät ne ilmeisesti säilyivät paremmin paahdettuina ja niiden ravintoarvo parani”, Vanhanen kuvailee. Samoin paahdettin esimerkiksi ulpukan ja lumpeen siemeniä.

Tärkeä vesipähkinä on nykyisin kadonnut, kun kuusi on levinnyt ja maaperä happamoitunut. ”Sen katoamiseen vaikutti myös kylmenevä ilmasto”, Vanhanen tarkentaa.

Marjoista tuttuja olivat kivikaudella vadelmat, katajanmarjat, tuomen marjat, puolukat ja mustikat tuoreina ja säilöttyinä. Myös syötiin esimerkiksi heinäkasvien jyviä ja suolaheinää.

Ja jo kivikaudella tunnettiin ehkä Suomenkin alueella männyn sisäkuoresta valmistettu pettu.

”Petusta on varmoja todisteita Ruotsista ajalta noin 3 000 vuoden takaa pronssikaudelta. Suomessa sitä on hyvinkin voitu käyttää, mutta varmoja todisteita ei ole tällä hetkellä.”

”Etnografisten esimerkkien perusteella keräilystä voitiin saada Suomen ilmastossa noin 10–40 prosenttia ravinnosta”, Vanhanen arvioi. Hän muistuttaa, että silloin oli lämpimämpää kuin nykyisin. Vasta nuoremman kivikauden (noin 5 200–1 800 eaa) lopulla alkoi olla maanviljelyä ja karjanhoitoa.

Hiiltyneitä ja hiiltymättömiä kasvinjäänteitä on karttunut lähes koko Suomen alueelta. Kivikauden elinkeinoja on aiemmin Suomessa tutkittu pääasiassa eläinluiden ja arkeologisten esinelöytöjen avulla, tutkimuksen tiedote kertoo.

Vanhanen on Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen tohtorikoulutettava ja Pesonen Museoviraston tutkija. Tutkimus on tiedelehdessä Quaternary International.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!