Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Samat tekijät ratkaisevat Amazonilta Lappiin, mikä puulaji valtaa metsän

Tiede
 

Yllättäen samat piirteet ratkaisevat menestyksen kaikissa maailman metsissä: puuaineksen ja lehtien tiheys sekä puun maksimikorkeus. Nämä vaihtelevat puusta toiseen paljon, ja eri yhdistelmillä on omat etunsa.

Maapallolla on kymmeniä tuhansia puulajeja, jotka muodostavat keskenään hyvin erilaisia metsiä eri puolilla planeettaa.

Kansainvälinen tutkimusryhmä on nyt havainnut, että lajien kirjosta huolimatta samat kolme tekijää vaikuttavat puulajin menestykseen kaikkialla maailmassa.

Tämän selvittääkseen lähes 40 tutkijaa tarkkaili yli kolmen miljoonan puun kasvua yli 140 000 kasvupaikalla ympäri maailmaa.

Puulajin menestyksen määrittelevät seikat ovat puuaineksen tiheys, puun maksimikorkeus ja sen lehtien pinta-alan suhde niiden kuivapainoon.

Puut voivat keskinäisessä kilpailussaan turvautua kahteen erilaiseen strategiaan, joilla vallata elintilaa.

Ne voivat kasvaa nopeasti maksimikorkeuteensa ja siten varmistaa, että niille riittää valoa naapureiden puristuksessa.

Vaihtoehtoisesti puu voi kasvaa hitaasti ja odottaa, että nopeasti kasvaneet kilpailijat kuolevat ympäriltä. Kun ne pääsevät kasvamaan täyteen mittaansa, kilpailijat eivät enää menesty niiden varjossa.

Nopeasti kasvavien puiden tiheys jää alhaiseksi kaikissa maailman metsissä. Tällaisia puita ovat esimerkiksi koivu ja poppeli.

Ne vaativat menestyäkseen paljon valoa, sillä niiden lehtien pinta-ala on suuri suhteessa niiden kuivapainoon. Lehdet siis päästävät suuren osan valosta lävitseen.

Toista maata on vaikka paksulehtinen pyökki, joka saa käytettyä vähäisenkin valon hyödykseen. Se kasvaa hitaasti, ja sen puusta tulee lujaa. Kun se nousee täyteen mittaansa, eivät koivun ja poppelin kaltaiset puut enää pärjää sen varjossa.

”Nämä piirteet vaikuttavat kilpailuun riippumatta ekosysteemistä, alueesta tai lajista”, kertoo tutkimusta tehnyt Niklaus Zimmermann Sveitsin valtion Metsä-, lumi- ja maisematutkimusinstituutista tutkimustiedotteessa.

Havainto voi auttaa ennustamaan kasvilajien välistä vuorovaikutusta ja dynamiikkaa eri puolilla maailmaa.

Tutkimuksen tulokset julkaisi Nature ja tiedotteen julkaisi AlphaGalileo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!