Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvästi tolkuton johtovyyhti – langaton voimansiirto tulee koteihin

Joutavatko sekavat johtokasat lopulta kierrätykseen?

Tiede
 
colourbox
Lähes jokaisessa kodissa on piuhoja ja pistorasioita sekavaksi vyyhdeksi asti. Pian johtojen sotkut ehkä ovat historiaa. Komarovskyy Mykola
Lähes jokaisessa kodissa on piuhoja ja pistorasioita sekavaksi vyyhdeksi asti. Pian johtojen sotkut ehkä ovat historiaa. Komarovskyy Mykola Kuva: colourbox

Ei sotkuisia johtovyyhtejä, ei pistorasioita. Eikä kassiin pakattuja latureita ja johtoja, joilla matkapuhelin tai tabletti saavat pistorasiasta lisää virtaa.

Kaikki latautuisi langattomasti, niin kotona kuin latauspisteissä kaupungilla.

Langattomasta voimansiirrosta unelmoi jo sähkötekniikan pioneeri Nikola Tesla – yli sata vuotta sitten.

Artikkeliin liittyvät

2010-luvulla langattoman voimansiirron tekniikka on pisteessä, että kodinkoneiden käyttö muuttunee lähivuosina.

2020-luvun uusissa kodeissa on ehkä vain yksi pistorasia tai kaksi, varmuuden vuoksi.

Energia siirretään suoraan ilmassa. Pölyä keräävät johdot ja kaapelit jäävät historiaan.

Monella on jo kotona yksi laite, jossa langaton voimansiirto pelaa. Se on ujutettu sähköiseen hammasharjaan, koska pistorasian kosteus on ihmiselle ja laitteelle vaaraksi.

Ihanteena olisi koti, jossa kaikki laitteet imurista televisioon saisivat latauksensa seinästä tai lattiasta. Tai alustasta, kuten olohuoneen pöydästä.

”Kun ihmiset näkevät langattoman kodintekniikan esittelyn, he sanovat: Vau! Tämä näyttää taikatempulta. Miten teit sen?”

Näin kertoo langatonta latausta kehittävän yhtiön Witricityn johtaja Morris Kesler MIT:n Technology Review -lehdessä.

Witricity on kehittänyt 2000-luvulla voimansiirtoa, joka kantaa koko huoneistoon. Yhtiö väittää nyt, että jo kahden vuoden sisällä matkapuhelimen, kannettavan tai tabletin voi ladata kotona ilman johtoja.

Yhtiö on jo sopinut lisensseistä tietokoneyhtiöiden kanssa. Lopulta johdottomuus tulee kodin muihin sähkölaitteisiin.

”Uuden tekniikan avulla voi ehkä alkaa ladata esineitä, joita ei edes ajatellut ladattaviksi”, sanoo Kesler. Hän arvioi, että langattomalle lataukselle avautuvat iso markkinat 2020-luvun alussa.

Langaton tehonsyöttö kodinkoneille metrien etäisyyksillä on silti yhä haastavaa.

Kokeilut ovat onnistuneet vasta laboratorioissa, sanoo Esko Strömmer. Hän on Teknologian tutkimuskeskus VTT:n erikoistutkija Oulussa.

Mutta eteenpäin mennään.

Strömmer uskoo, että taulutelevisiot ja muut audiovisuaaliset laitteet saavat langattoman tehonsyötön ensiksi. Energia tulee seinään upotetusta langattomasta teholähettimestä.

Magneettikenttien haitoista terveyteen tulee varmasti keskustelua.

”Jos isoja tehoja siirretään huoneistoissa, voi langatonta voimansiirtoa rajoittavat ne arvot, jotka on asetettu sähkömagneettiselle säteilylle.” Näin sanoo sähkötekniikan professori Kimmo Kauhaniemi Vaasan yliopistosta.

”Mutta ongelmaksi voi tulla yhtä lailla se, että energian tehokkuus huononee jyrkästi, kun etäisyys kasvaa.”

Langaton lataus yleistyy matkapuhelimissa ja kannettavissa lähivuosina, uskoo Strömmer .

Suomi on langattomassa lataamisessa pitkällä julkisissa tiloissa. Alun perin suomalaisen PowerKiss-yhtiön latausasemia on maailmallakin satoja, esimerkiksi lentoasemilla ja ravintoloissa.

Yhtiön laitteilla voi toistaiseksi ladata vain pientä tekniikkaa. Lisäksi lataamisen kantomatka on lyhyt, vain senttejä.

Lataukseen vaaditaan PowerKissin pyöreä latauslaite tai taso. Laite liitetään usb-porttiin.

Suomen PowerKissille kävi kuten monille lupaaville pienille kasvuyrityksille. Se myytiin 2013 Yhdysvaltoihin, isolle pelurille Powermatille.

Langaton lataus voisi tulla osaksi huonekaluja, julkisia tiloja, kahviloita, ruokaloita ja kulkuneuvoja.

Se tarjoaa vapauden liikkua laitteiden ympärillä. Lisäksi useita laitteita voisi ladata samaan aikaan. Langaton lataus myös sijoittaa kodinkoneet siististi arkiseen ympäristöä.

Nyt tarvittaisiin ihmismassaa, joka levittää langattoman latauksen arkiseksi.

”Kahvilanpitäjät tai huonekalujen valmistajat esimerkiksi eivät halua sijoittaa langattomiin latausalustoihin, jos asiakkailla ei ole langattomasti lataavia matkapuhelimia. Kuluttajat puolestaan haluavat hankkia niitä vasta, kun latauspisteitä on riittävästi”, sanoo Strömmer.

Kettunen uskoo, että jos langattoman latauksen kulut saadaan riittävän alas, ihmiset ottavat kyllä käyttöön keinot, joilla arkiset vaivat vähenevät.

Langattomia latausalustoja tulee lopulta paikkoihin, joissa ihmiset viivähtävät paikallaan ainakin varttitunnin. Sinä aikana saa ladattua puhelintaan sen verran, että sillä pärjää lopun päivää, Strömmer uskoo.

Langattoman latauksen kehitys näkyy siinä, miten langaton verkko eli wifi yleistyi. Sylitietokoneissa oli aluksi huonot valmiudet wifiin.

Wifi yleistyi vasta, kun langattomia internet-yhteyksiä tuli kirjastoihin, lentokentille, auloihin ja julkisiin tiloihin. Tänään wifi siirtää langatonta dataa kaupungeissa lähes kaikkialla.

Langaton voimansiirto yleistynee ensiksi ammateissa, joissa perinteiset kaapelit ja liittimet ovat hankalia. Näitä ovat esimerkiksi kosteat ympäristöt ja teollisuuden liikkuvat kohteet.

Langattomalle voimansiirrolle on luotava standardit. Alan isot pelurit yhdistävät voimiaan.

Meneillään on nyt ehkä samanlainen kiista kuin langallisen virranjakelun standardeista 1800-luvun lopussa.

Alan pioneerien tavoite on kuitenkin selvä: Johdoton maailma.

Ville Männikkö
Lentokentillä ja hotelleissa on jo tarjolla langatonta lähilatausta. Pian lataus tulee koteihin, ja kodinkoneen voi ladata kauempaakin.
Lentokentillä ja hotelleissa on jo tarjolla langatonta lähilatausta. Pian lataus tulee koteihin, ja kodinkoneen voi ladata kauempaakin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!