Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piuhat pois resonanssilla

Tiede
 

Langaton voimansiirto perustuu tavallisesti magneettiseen induktioon. Lähetinkelan sähkövirta synnyttää magneettikentän. Se aiheuttaa vastaanottavan kelan käämissä sähkömotorisen voiman.

Ongelma oli se, että voima välittyi vain lyhyillä matkoilla. Magneettikenttä pienenee nopeasti, kun etäisyys kasvaa.

Sitten fysiikan professori Marin Soljačić ja kollegat saivat idean vuonna 2006. He keksivät MIT-yliopistossa Bostonin lähellä keinon siirtää voimaa langattomasti kauemmas ja teholla.

Keksinnössä energian siirto perustuu resonanssiin magneettikentän välityksellä, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston sähkömagneettisen teorian professori Lauri Kettunen.

Ennen Soljačićia energian langattoman siirron ajateltiin olevan mahdollista vain kahdella periaatteella, joko magneettisella induktiolla tai sähkömagneettisella aaltoilmiöllä. Tämä jako oli perua tekniikan koulutuksesta, jossa jako sähkö- ja radiotekniikkaan rajoitti ajattelua.

Soljačić oivalsi, että näiden kahden perinteisen lähestymistavan väliin jää tilaa. Kun lähetin ja vastaanotin ovat magneettikentän välityksellä resonanssissa, on sillä tavoiteltu sähkömagneettinen aaltoilmiö. Lähettimeltä syötetty energia ohjautuu kohteeseen. Mutta samalla se säilyttää induktiivisen energiansiirron ominaisuuden.

Energia ei siirry kaiken aikaa poispäin lähettimestä. Jos vastaanotinta ei löydy, energia palautuu takaisin lähettimeen.

Soljačić laski, minkälaisia materiaaleja tarvitaan sähköverkon taajuuksiin. Vuonna 2007 Soljačić sai tavallisen hehkulampun syttymään muutaman metrin päässä.

Hän on osoittanut, että sylitietokoneen kokoinen lähetin kantaisi metrien päähän. Se riittäisi kodin laitteisiin. Esimerkiksi imurirobotin ei tarvitsisi palata pistorasialle, ”juottoasemalle”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!