Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan mönkijä löysi uudenlaisia kuukiviä

Tiede
 
Kiinan avaruushallinto CNSA
Mönkijä Yutu löysi Kuun pohjoisosista uudenlaista basalttia.
Mönkijä Yutu löysi Kuun pohjoisosista uudenlaista basalttia. Kuva: Kiinan avaruushallinto CNSA

Kiinan kuumönkijä Yutu on löytänyt uudenlaisia kiviä Kuun pinnalta. Löytö viittaa siihen, että Kuun kivipinta on monipuolisempi kuin luultiin.

Kiinan ensimmäinen kuuluotain Change’e 3 laskeutui onnistuneesti Kuuhun joulukuussa 2013. Mukana oli mönkijä Yutu, joka laskeutui luotaimen rampilta ja tutki läheisen pienen kraatterin Zi Wein reunaa.

Chang’e 3 laskeutui Sateiden meren alueelle Kuun pohjoisosiin. Meri johtaa nimenä harhaan, sillä alue on basalttitasanko. Sen arvellaan muodostuneen noin kolme miljardia vuotta sitten, kun laavaa tulvi Kuun pintaan jättimäisestä kraatterista.

Zi Wein kraatteri syntyi alueelle asteroidin iskusta. Se paljasti basalttikiveä, joka oli syntynyt muinoin laavan jäähtyessä. Tutkija Zongcheng Ling Shandongin yliopistosta selvitti ryhmänsä kanssa Youtun keräämää tietoa basaltista.

Kivien mineraalien rauta-, kalsium- ja titaanioksidien pitoisuudet poikkesivat selvästi aikoinaan maapallolle tuoduista kuukivistä. Apollo-lentojen astronautit ja Venäjän kaksi Lunohod-mönkijää toivat kiviä Maahan 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa.

”Löydetty basaltti kielii siitä, että kuuperä on monipuolisempi kuin Apollon ja Lunohodin kivistä voisi päätellä”, kertoo Ling New Scientist -lehdelle.

Yutu kerää yhä tietoja, vaikka se ei nyt liikukaan. Chang’e 3 toimii myös yhä. Sen kaukoputki on ainoa Kuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!