Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos näet nämä hahmot väärin, aivosi toimivat kuten pitääkin

Talamus auttaa näköaivokuorta hahmottamaan ympäristöämme.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Optinen illuusio osoittaa, kuinka voimakkaasti asiayhteys vaikuttaa näkemiseen. Kuvan kolme hahmoa ovat saman kokoisia, mutta aivot arvioivat kohteen kokoa suhteessa sen oletettuun etäisyyteen. Kuvakaappaus on Baselin yliopiston sivulta.
Optinen illuusio osoittaa, kuinka voimakkaasti asiayhteys vaikuttaa näkemiseen. Kuvan kolme hahmoa ovat saman kokoisia, mutta aivot arvioivat kohteen kokoa suhteessa sen oletettuun etäisyyteen. Kuvakaappaus on Baselin yliopiston sivulta.

Ihmisen olisi vaikea tajuta kaikkea näkemäänsä, ellei jokin aivoissa tekisi suorista näköaistimuksia ymmärrettäviä. Pelkkä katseen kääntäminen saisi koko maailman kääntymään.

Baselin yliopiston tutkimus selvitti, että ihmisen aivoissa olevalla talamuksella on tärkeä rooli näköärsykkeiden tulkitsemisessa ja yhdistämisessä muuhun informaatioon.

Talamus on väliaivoissa sijaitseva tumake, joka välittää aistihavaintoja silmistä aivokuorelle.

Sitä on pidetty pelkkänä reitittimenä, mutta nyt professori Sonja Hofer Baselin yliopistosta ryhmineen huomasi, että talamus kietoutuu myös näköärsykkeiden tulkitsemiseen.

”Toisin kuin kameran ottama kuva, se, mitä näemme, ei ole pelkkä kopio maailmasta. Mitä me hahmotamme riippuu hyvin paljon asiayhteydestä. Ja talamus lähettää tällaista asiayhteyteen liittyvää informaatiota näköaivokuorelle”, Hofer selittää Helsingin Sanomille.

Näköaivokuori yhdistelee monenlaista informaatiota, jotta kykenemme ymmärtämään, mitä oikein näemme.

Optiset illuusiot havainnollistavat, kuinka tärkeää asiayhteyttä luotaava tieto hahmotuskyvyllemme on – ja miten se joskus johtaa meitä myös harhaan, ryhmä huomauttaa tutkimustiedotteessaan.

Talamuksen rooli näkemisessä tarkentui, kun Hofer työtovereineen mittasi hiiren talamuksen tietyn osan lähettämiä signaaleja.

Kävi ilmi, että tämä osa auttoi näköaivokuorta muun muassa hahmottamaan äkkinäisiä liikkeitä ympäristössä. Se myös vastaanotti signaaleita paluupostissa näköaivokuorelta, mutta mikä tämän palautesilmukan tarkoitus on, tutkijat eivät vielä tiedä.

Tutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!