Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Lämpenevä ilmasto muuttaa marsun geenien toimintaa

Tiede
 
Heikki Pölönen
Tutkimusryhmä pitää mahdollisena, että muutokset lämmönsäätelyssä voivat periytyä myös seuraavalle marsupolvelle eli alkuperäisten isämarsujen lapsenlapsille.
Tutkimusryhmä pitää mahdollisena, että muutokset lämmönsäätelyssä voivat periytyä myös seuraavalle marsupolvelle eli alkuperäisten isämarsujen lapsenlapsille. Kuva: Heikki Pölönen

Lohduttavia uutisia ilmastonmuutoksesta huolestuneille: jos yksittäinen eläin sopeutuu kohonneeseen lämpötilaan, tämä muutos voi periytyä sen jälkeläisillekin.

Näin tapahtuu ainakin villeillä marsuilla.

Marsut ovat aika veijareita. Jos niiden kotikonnuilla tulee kuumat paikat, ne sopeuttavat omaa lämmönsäätelyään uuteen lämpötilaan ja vääntävät vielä tulevien poikastensakin termostaattia uuteen asentoon.

Marsujen metkuissa on kyse epigenetiikasta eli siitä, miten ympäristötekijät säätelevät geenien toimintaa.

Jotkin tällaiset epigeneettiset muutokset voivat periytyä jälkeläisillekin, vaikka varsinaiset geenit olisivat täsmälleen samat kuin edellisilläkin sukupolvilla. Näin tapahtui tässäkin kokeessa.

Kokeessa viisi villiä marsu-urosta siirrettiin kahdeksi kuukaudeksi ympäristöön, jonka lämpötila oli kymmenen astetta totuttua lämpimämpi.

Tutkijat havaitsivat biokemiallisia muutoksia marsujen maksan geeneissä, mikä oli odotettavaa, sillä maksalla on keskeinen rooli lämmönsäätelyssä.

Muutokset kohdistuivat geeneihin, jotka säätävät lämpövaurioilta suojaavien proteiinien tuotantoa.

Tutkijat halusivat tietää, periytyykö tämä epigeneettinen muutos myös seuraavalle polvelle. Tätä varten marsu-urokset päästettiin parittelemaan ennen ja jälkeen ilmastonmuutoskokeilun. Näin niiden eri aikoina siittämiä poikasia päästiin vertailemaan keskenään

Samat epigeneettiset muutokset löydettiin myös niiltä urospuolisilta poikasilta, jotka olivat syntyneet lämpöjakson jälkeen. Kohonnut lämpötila muutti siis geenejä paitsi isämarsun maksassa, myös eläimen tuottamissa siittiöissä.

Tutkimusryhmä pitää mahdollisena, että muutokset lämmönsäätelyssä voivat periytyä myös seuraavalle marsupolvelle eli alkuperäisten isämarsujen lapsenlapsille.

”Uskomme, että epigeneettisen tiedon siirto isältä pojalle valmistaa poikasta lämpötilan nousun kaltaisiin ympäristön muutoksiin”, kommentoi tutkimusta johtanut Alexandra Weyrich Leibnizin Eläintarha- ja villieläintutkimuksen instituutista.

”Tämä on erityisen tärkeää mahdollisen ilmastonmuutokseen liittyvän sopeutumisen kannalta. Epigeneettiset mekanismit voisivat siten olla oleellisia jälkeläisten elinkelpoisuuden ja selviytymisen kannalta”,

Tutkimus on jälleen uusi osoitus siitä, että epigeneettisiä periytymistä tapahtuu myös isän puolelta. Perinteisesti tutkijat ovat keskittyneet enemmän äidin rooliin epigenetiikassa.

Tutkimuksen julkaisi Molecular Ecology ja tiedotteen uutispalvelu AlphaGalileo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!