Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkän hiilen polttaminen aiheuttaisi vuosittain jopa 150 000 kuolemaa, arvioivat tutkijat

Tiede
 
Sami Kero / HS
Hanasaaren voimalaitos.
Hanasaaren voimalaitos. Kuva: Sami Kero / HS

Pelkän kivihiilen polttaminen energiantuotannosssa ydinvoiman sijasta olisi aiheuttanut jopa 150 000 ennenaikaista kuolemaa vuosittain maailmassa viime vuosikymmenellä, Ilmatieteen laitoksen tutkimus arvioi.

Mallinnuksessa tutkijat olettivat, että energiaa olisi tuotettu kivihiilellä ydinvoiman sijasta, mutta muuten energiantuotanto olisi pysynyt ennallaan. Ennenaikaisten kuolemien syy olisivat pienhiukkaspäästöt.

Pelkästään Euroopassa ennenaikaisia kuolemia olisi 100 000 vuodessa, arvioi erikoistutkija Tero Mielonen. Nykyisin ilmansaasteiden arvioidaan liittyvän noin 350 000 eurooppalaisen ennenaikaiseen kuolemaan.

”Tämä ei ole kannanotto ydinvoiman puolesta, vaan halusimme tietää, mitä seuraisi terveys- ja ilmastovaikutuksiltaan pahimmasta mahdollisesta energiavaihtoehdosta”, Mielonen sanoo.

Suomalaistutkijoiden laskelma hiilenpolton aiheuttamista ennenaikaisista kuolemista on julkaistu tiedelehdessä Journal of Geophysical Research.

Ilmakehän pienhiukkaset aiheuttavat koko maailmassa arviolta noin 3,3 miljoonan ihmisen ennenaikaisen kuoleman vuosittain, syyskuussa Naturessa julkaistu tutkimus arvioi.

Vertailun vuoksi voi mainita, että professori Markku Kulmala on omissa laskelmissaan arvioinut, että pelkästään Kiinassa kuolee vuosittain ainakin 2,5 miljoona ihmistä sairauksiin, joiden taustalla ovat ilmansaasteet yleensä.

Tuoreessa mallinnuksessa tutkijat arvioivat, miten paljon hiilivoimaloiden pienhiukkaset aiheuttaisivat sydän- ja verisuonisairauksia ja keuhkosyöpää yli 30-vuotiaille. Päästöt laskettiin yhdysvaltalaisten kivihiilivoimaloiden keskimääräisten päästöjen mukaan.

Tutkimus ei huomioinut ydinvoimaan liittyviä riskejä.

”Biomassan poltosta syntyvillä hiukkaspäästöillä vaikutukset voivat olla samaa luokkaa, mutta nykyisillä menetelmillä näiden polttoaineiden eroja ei pystytä luotettavasti arvioimaan”, Mielonen sanoo. Päästöt lopulta käytännössä riippuvat savukaasujen puhdistuksesta.

Uusiutuvia energialähteitä (aurinko, tuuli, geoterminen energia, vesivoima) käyttämällä kasvihuonekaasujen ja pienhiukkasten ilmasto- ja terveysvaikutukset jäisivät pienemmiksi. Myös puhtaimmissa hiilivoimaloissa hiukkaspäästöt voisivat olla jopa 90 prosenttia pienempiä kuin tutkimuksessa käytetyt luvut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!