Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi peto valloittaa Pohjois-Amerikkaa – idänkojootti on suden ja koiran geeneistä vahvistunut kojootti

Idänkojootissa yhdistyvät kantalajien vahvuudet.

Tiede
 
Maija Karala
Mircea Costina / Alamy Stock Photo
Koiran, suden ja kojootin risteymä leviää Pohjois-Amerikan itäosissa. Tämän idänkojootin geeneistä 60–90 prosenttia on kojooteilta. Laji syntyi, kun sudet alkoivat etsiä puolisoa.
Koiran, suden ja kojootin risteymä leviää Pohjois-Amerikan itäosissa. Tämän idänkojootin geeneistä 60–90 prosenttia on kojooteilta. Laji syntyi, kun sudet alkoivat etsiä puolisoa. Kuva: Mircea Costina / Alamy Stock Photo

Yhdysvaltain ja Kanadan itäosien asukkaille kojoottia muistuttavat koiraeläimet ovat tuttuja naapureita.

Ne eivät ole kojootteja, eivät ainakaan ihan kokonaan.

Idänkojootti tai ”coywolf”, suomeksi vaikkapa koisusi, on tulos kojootin risteytymisestä susien ja koirien kanssa.

Se näyttää yhdistävän kolmen koiraeläimen parhaat puolet. Viime vuosina koisusi on yleistynyt kovaa vauhtia.

Idänkojootti on kojootin tapaan kaikkiruokainen. Se on kotonaan avoimella preerialla ja peltomaisemissa.

Se viihtyy myös metsissä ja kaataa laumana suuria eläimiä kuten susi. Koiran geenit puolestaan näyttävät auttavan sitä viihtymään ihmisten lähellä, jopa New Yorkin Keskuspuistossa.

”Luonnonvalinta säilyttää hyödyllisiä geenejä ja karsii haitallisia eläinten sekoituksesta”, kirjoittaa Roland Kays Pohjois-Carolinan yliopistosta The Conversation -lehdessä.

Kiinnostavaa on, millainen eläin idänkojootista on tulossa.

Ulkoisesti idänkojootti muistuttaa kojoottia, joka se enimmäkseen onkin. Sudelta se on perinyt kokonsa. Se painaa yleensä viitisentoista kiloa eli muutaman kilon enemmän kuin tavallinen kojootti. Vaihtelua koossa on toki paljon, sillä idänkojootti voi painaa jopa 25 kiloa.

Koiran geenien ansiosta turkin väri vaihtelee villisti. Osa idänkojooteista on tavallisen ruskeanharmaita.

Joukossa on eläimiä, jotka ovat vaaleanruskeita, kuin kultainennoutaja, tai mustia ruskein merkein, kuin dobermanni.

Idänkojoottia ei luonut kukaan tarkoituksella. Sen synty liittyy kuitenkin tiiviisti ihmiseen. Kojootit, sudet ja koirat eivät suinkaan risteydy vapaaehtoisesti.

Sata vuotta sitten Pohjois-Amerikan Suurten Järvien seudun sudet oli hävitetty sukupuuton partaalle, mutta kojootteja oli runsaasti.

Susilla oli vaikeuksia löytää puolisoa omasta lajistaan. Muutamat pariutuivat kojootin kanssa paremman puutteessa.

Suden geeneistä oli ilmeisesti tässä etua. Ne levisivät kojoottien populaatiossa nopeasti. Seuraavina vuosikymmeninä susi-kojootit levittäytyivät Suurilta järviltä itään ja kaakkoon, missä kojootteja ei ollut.

Eturintamassa oman lajin puolisoista oli taas pulaa. Silloin kojootit hyväksyivät suurikokoisia koiria.

Nykyisin kojootin, suden ja koiran osuus idänkojooteissa vaihtelee alueittain. Tavallisesti 60–90 prosenttia geeneistä on kojootilta. Loppu on sekoitus sutta ja koiraa, kertoo tutkimus, jonka julkaisi Genomic Research -tiedelehti vuonna 2011.

Ihminen aiheuttaa risteytymiä, ja monin paikoin ihminen uhkaa lajien säilymistä.

Esimerkiksi hyvin uhatun punasuden suojelemiseksi idänkojootteja on täytynyt steriloida sen elinalueella.

Jonathan Ways Yhdysvaltojen kansallispuistoja hallinnoivasta National Park Servicestä arvelee, että idänkojootin kaltaiset risteymät yleistyvät.

”On suojeltava laajoja alueita, jotka pidetään suhteellisen vapaina ihmisen vaikutuksesta. Niissä villieläimet voisivat elää niin kuin ennen”, Ways kertoo sähköpostitse.

Idänkojootin tuotti järjestelmällinen susien hävitys. Sellaiset ovat Waysin mukaan toivottavasti historiaa.

”Yhä useammat ihmiset arvostavat villieläimiä kotiseuduillaan – jopa petoja. Ne ovat merkki terveestä ekosysteemistä.”

Lajien risteytyminen sinänsä ei ole luonnotonta.

Eläintieteilijät ovat hylänneet perinteisen näkemyksen, että risteymä on vain satunnainen vahinko. Se on osoittautunut oleelliseksi osaksi evoluution työkalupakkia.

Lähisukuisten lajien välillä hedelmälliset risteymät ovat melko yleisiä. Esimerkiksi variksen ja nokivariksen, metson ja teeren sekä monien suomalaisten särkikalojen risteymät voivat lisääntyä.

Ihmisen omassa evoluutiossa risteytymisellä oli tärkeä sija, osoittaa uusi dna-tutkimus. Sen uranuurtaja on Max Planck -instituutin tutkija Svante Pääbo.

Neandertalin- ja denisovanihmisten geenit auttoivat Afrikasta saapuneita nykyihmisiä sopeutumaan Euraasian kylmiin oloihin. Samalla tavalla kojootti saa etua suden ja koiran geeneistä muuttuvassa maailmassa.

Risteymästä syntynyttä eläintä on vaikea sovittaa tieteellisen luokittelun siisteihin lokeroihin.

Idänkojootin tapauksessa kiivain kiista leimahti sen kutsumanimestä.

Jonathan Waysin mukaan eläin poikkeaa selvästi kaikista kantalajeistaan. Se ei enää risteydy niiden kanssa kuin levinneisyytensä reunoilla. Siksi hän kannattaa sen nimeämistä omaksi lajikseen – uunituoreeksi lajiksi, joka syntyi vain viitisenkymmentä vuotta sitten.

Waysilta ilmestyy pian artikkeli, jossa hän antaa eläimelle uuden tieteellisen nimen. Sitä odotellessa kutsumanimeksi kelpaa coywolf eli koisusi.

Roland Kays on toisessa leirissä. Hänen mukaansa idänkojootit ovat vain yksi reuna kojootin laajasta elinalueesta, jossa se on sotkeutunut sieltä täältä muihin lajeihin.

Kaysin mukaan kojootti ja koira risteytyvät parhaillaan Väli-Amerikassa. Kojootti laajentaa siellä elinaluettaan etelään. Idänkojootissa ei siis ole mitään epätavallista.

Kays kirjoittaa, että idänkojootista voi ajan mittaan kehittyä oma lajinsa. Toistaiseksi sitä on paras kutsua vain kojootin muunnokseksi, ei ainakaan koisudeksi.

Kutsuttiinpa eläintä miksi tahansa, on se molempien tutkijoiden mielestä kiehtova esimerkki evoluutiosta, joka toteutuu aivan silmien alla. Idänkojootti tuli jäädäkseen osaksi Pohjois-Amerikan luontoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!