Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ultraäänellä voisi seuloa rintasyöpää yhtä tehokkaasti kuin mammografialla

Tiede
 
Marja Airio
Mammografiassa otettu röntgenkuva.
Mammografiassa otettu röntgenkuva. Kuva: Marja Airio

Mahdollisia rintasyöpäkasvaimia seulotaan tällä hetkellä pääasiassa mammografian eli rinnan röntgenkuvauksen avulla, mutta ultraäänilaite voisi olla tarkoitukseen yhtä käyttökelpoinen.

Näin esittää tuore tutkimus, joka tehtiin kanadalaisilla, argentiinalaisilla ja yhdysvaltalaisilla naisilla.

Tutkimuksessa 2 662 naisen rinnat kuvattiin kolmena peräkkäisenä vuonna sekä ultraäänen että mammografian keinoin. Osa mammografiakuvista otettiin digitaalisesti, osa perinteisellä filmitekniikalla.

Tutkimuksen jälkeen koehenkilöiden tila varmistettiin joko 12 kuukauden seurannalla tai koepalalla.

Ultraäänellä havaittiin tutkimuksessa yhtä paljon kasvaimia kuin röntgenkuvaukseen perustuvalla mammografiallakin. Ultraäänen havaintokyky oli sitä parempi, mitä kiinteämpää sillä kuvattu rintakudos oli.

Ultraäänellä havaittiin varsinaisia rintasyöpiä enemmän kuin mammografialla, jonka haaviin jäi suhteessa enemmän vaarattomampia syövän esiasteita.

Se äkkäsi myös paremmin sellaisia syöpiä, jotka eivät olleet levinneet imusolmukkeisiin. Tämä on etu, sillä imusolmukkeen poistaminen rinnan mukana tuo potilaalle omat sivuvaikutuksensa.

Varjopuolena ultraäänen käytössä on se, että se tuottaa enemmän vääriä hälytyksiä kuin mammografia.

Terveistä naisista lisätutkimuksiin kutsuttiin ultraäänitutkimuksen perusteella melkein joka kolmas, mammografian perusteella harvempi kuin joka neljäs.

Ultraääni voi edullisuutensa puolesta olla harkinnan arvoinen seulontamenetelmä kehittyvissä maissa, joissa mammografialaitteita on huonommin saatavilla.

Kehittyneissä maissa ultraääni soveltuu tutkimusryhmän arvion mukaan seulontamenetelmäksi kiinteärintaisille naisille, jotka eivät kuulu sellaiseen riskiryhmään, jonka seulontaan suositellaan magneettikuvausta.

Se tuo myös vaihtoehdon niille riskiryhmään kuuluville naisille, joista magneettikuvaa ei syystä tai toisesta voida ottaa.

Röntgensäteiden avulla otettavan mammografian varjopuoliin kuuluu siitä potilaalle koituva säteily. Arvioiden mukaan mammografian säteily aiheuttaa syövän 1–5 naiselle 10 000:sta.

Tutkimuksen julkaisi Pnas ja tiedote siitä on uutissivustolla EurekAlert.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!