Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensi yöksi ennustetaan revontulia – loimuavat myös pääkaupunkiseudulla

Tiede
 
Matti Nousiainen / HS
Revontulia näkyi Espoon Siikajärvellä lokakuussa.
Revontulia näkyi Espoon Siikajärvellä lokakuussa. Kuva: Matti Nousiainen / HS

Revontulia saattaa loimuta jopa Helsingin taivaalla keskiviikon ja torstain välisenä yönä, Ilmatieteen laitos ennustaa Avaruussää-sivullaan.

”Revontulia voisi hyvinkin todennäköisesti näkyä Helsingissä asti ja ehkä Baltiassakin, mutta ensi yönä ongelmana on pilvisyys. Koko Suomessa näyttäisi olevan enimmäkseen pilvistä, pieni mahdollisuus pilvien repeilyyn kuitenkin on”, avaruustutkija Tiera Laitinen Ilmatieteen laitokselta arvioi.

Revontulet syttyvät, koska Aurinko roihahti ja lähetti purkauksen kohti Maapalloa. Niin sanottu massapurkaus eli avaruuten sinkoutuva kaasupilvi lähti liikkeelle maanantaina.

Varattujen hiukkasten purkaus lähti jokseenkin suoraan kohti Maata ja aiheuttaa pienen tai kohtalaisen geomagneettisen myrskyn. Se osuu maapallon magneettikenttään kuuden maissa Suomen aikaa tai vasta ehkä yhdentoista aikaan illalla. Ilmatieteen laitoksen mukaan purkauksen tuloa ei voi ennustaa tunnin tarkkuudella.

Laitinen sanoo kerran laskeneensa karkeasti, että suurin piirtein suomalaisen tunturin kokoinen massa saattaa osua maapalloon Auringon massapurkauksen aikana. Hän kuitenkin muistuttaa, että massapurkausten koko vaihtelee.

Revontulia näkyy nyt tavallaan aikataulussa, sillä auringon aktiivisuudesta kertovien auringonpilkkujen maksimi oli kaksi vuotta sitten. Massapurkaukset seuraavat Laitisen mukaan yleensä kaksi vuotta auringonpilkkujen jälkeen.

Jos purkaus osuu maahan silloin kun Suomessa on yö, revontulia näkyy suurimmassa osassa maata. Hyvin todennäköisesti revontulia näkyy myös etelärannikolla.

Tosin torstain vastaisena yönä on ennusteen mukaan enimmäkseen pilvistä. Kaamosalueilla revontulet voivat toki näkyä päivälläkin.

Jos keskiviikkoiltana pilvet estävän revontulien tarkkailun, kiinnostuneiden kannataa Laitisen mukaan tarkkailla taivasta torstainakin, vaikka revontulet eivät ehkä ole enää yhtä näyttäviä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!