Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa vanhoista taloista kannattaa purkaa pääkaupunkiseudulla – tilalle aurinkoa hyödyntäviä rakennuksia

Pääkaupunkiseudun uusien asuinalueiden kaavoituksessa ja suunnittelussa kannattaisi kiinnittää erityistä huomiota passiivisen ja aktiivisen aurinkoenergian mahdollisuuksiin, kirjoittaa Risto Isomäki.

Tiede
 
Risto Isomäki
Kirjoittaja on tieto- ja tieteiskirjailija.

Pääkaupunkiseudun asukasluku voi kasvaa yli 600 000:lla vuoteen 2050 mennessä. Jopa nopeasti hidastuvan kasvun skenaarioissa uusia asukkaita tulisi noin 300 000. Tämä tarkoittaa sitä, että pääkaupunkiseudulle joudutaan rakentamaan vielä melkoinen joukko uusia asuinalueita.

Lisäksi joillakin alueilla voi olla kannattavampaa purkaa vanhat talot ja rakentaa tilalle uutta, kuin uusia talojen viemärit, vesijohdot, katot sekä sähkö- ja lämmitysjärjestelmät. Jos iso osa tontin rakennusoikeudesta on käyttämättä, uuden rakentaminen voi toisinaan olla jopa merkittävästi edullisempi vaihtoehto.

Pääkaupunkiseudun kunnat ovat myös päättäneet vähentää omia kasvihuonepäästöjään.

Näiden tekijöiden yhdistelmä tarkoittaa sitä, että pääkaupunkiseudun uusien asuinalueiden kaavoituksessa ja suunnittelussa kannattaisi kiinnittää erityistä huomiota passiivisen ja aktiivisen aurinkoenergian mahdollisuuksiin.

Kiinassa oli jo 6 000 vuotta sitten rakennuksia, jotka pysyivät taitavan suunnittelun ansiosta kesällä viileinä ja talvella lämpiminä. Aurinkoenergiaa hyödyntävä rakentaminen on ajoittain noussut jopa hallitsevaan asemaan monissa maissa. Perinteet ovat kuitenkin toistuvasti unohtuneet nopeiden muutosten aikana.

Aurinkoa hyödyntävän rakentamisen tärkein periaate on hyvin yksinkertainen: ikkunat pitää keskittää rakennuksen eteläpuolelle. Tällöin matala talviaurinko pääsee paistamaan suoraan sisään, mutta kesällä korkealta paistava aurinko ei lämmitä taloa liikaa.

Jos lännen tai idän puolella on liikaa ikkunoita, nouseva ja laskeva aurinko lämmittävät talon kesällä melkoiseksi pätsiksi. Etelään avautuvia ikkunoita voidaan tarvittaessa suojata kesän korkealta auringolta myös räystäiden avulla.

Chicagon korkeudella pelkällä passiivisella aurinkolämmön hyödyntämisellä voidaan kokemusten mukaan pienentää lämmitysenergian tarvetta jopa 50 prosentilla ja Pohjois-Saksassa vajaalla 20 prosentilla. Suomessa on yleensä puhuttu noin 10 prosentista, koska aurinko ei juuri paista silloin kun lämmitystä tarvitaan eniten. Keskiarvo ei tietenkään kerro koko totuutta, koska Etelä- ja Pohjois-Suomen välinen ero on tässä asiassa hyvin merkittävä.

Uusi materiaalitekniikka on sittemmin lisännyt passiivisen aurinkolämmön mahdollisuuksia. Ikkunoista tulee sisään auringonvaloa, mutta niiden kautta johtuu samalla ulos enemmän lämpöä kuin seinien läpi. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä suuremman osan hyödystä ikkunoiden kautta ulos johtuva lämpö vie.

Nykyään olisi kuitenkin mahdollista rakentaa läpikuultavasta aerogeelistä tehtyjä seiniä ja ikkunoita, jotka eristävät paremmin kuin tavallinen seinä, mutta laskevat silti näkyvän valon lävitseen. Tämä muuttaa vanhoja yhtälöitä hyvin merkittävällä tavalla.

Pääkaupunkiseudun uudet asuinalueet pitäisi myös suunnitella niin, että talojen katoille tulee sekä aurinkopaneeleja että aurinkokeräimiä. Kattojen täytyy tällöin viettää sopiviin suuntiin.

Talot eivät saa varjostaa toisiaan eivätkä puiden varjot saa nousta iltaisin aurinkopaneelikenttien päälle.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!