Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myönteiset kohtaamiset muukalaisen kanssa lisäävät myötätuntoa koko ryhmää kohtaan

Tiede
 
Kimmo Taskinen HS
Ihminen tuntee myötätuntoa vierasta kohtaan herkemmin, jos tämä kuuluu samaan sosiaaliseen ryhmään.
Ihminen tuntee myötätuntoa vierasta kohtaan herkemmin, jos tämä kuuluu samaan sosiaaliseen ryhmään. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Aivosi tuppaavat kokemaan enemmän myötätuntoa sellaisia ihmisiä kohtaan, joiden kanssa kuulut samaan ryhmään.

Reaktio on tiedostamaton, mutta Zürichin yliopiston vetämässä kokeessa on nyt osoitettu, että omat kokemukset toisen ryhmän ihmisistä voivat muokata tätä luontaista reaktiotamme.

Hieman brutaalissa kokeessa koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään. Tämän jälkeen koehenkilöille kerrottiin, että he saisivat pian kämmenselkäänsä pieniä mutta kivuliaita sähköiskuja toisen koehenkilön katsellessa.

Halutessaan tämä tarkkailija sai säästää toisen koehenkilön sähköiskuilta maksamalla tutkijoille pienen summan rahaa.

Toisinaan tarkkailija kuului samaan ryhmään sähköshokkeja saavan koehenkilön kanssa, toisinaan he edustivat eri koeryhmiä.

Tutkijat tarkkailivat kokeen aikana, mitä sähkötettävien ja vierestä tarkkailevien koehenkilöiden aivoissa tapahtui.

Tarkkailijoiden aivot reagoivat selkeästi voimakkaammin niiden koehenkilöiden kipuun, joiden kanssa he kuuluivat kokeessa samaan ryhmään. Tämä seikka kuitenkin saattoi muuttua, kun tarkkailijana ollut koehenkilö vuorostaan joutui sähkötettävänä asemaan.

Jos vieraan ryhmän jäsen käyttäytyi epäitsekkäästi ja säästi koehenkilön iskuilta, pelastetun aivot reagoivat aiempaa myötätuntoisemmin toisen ryhmän jäseniin sitten, kun joku heistä oli vuorostaan vaarassa saada iskuja.

Myötätuntoa toista ihmisryhmää kohtaan voi siis oppia, koetta vetäneet sveitsiläistutkijat päättelevät. He ällistyivät siitä, miten nopeasti oppiminen käy. Jo muutama myönteinen kokemus vieraan ryhmän jäsenistä riitti lisäämään empatiaa koko heidän edustamaansa ryhmää kohtaan.

Tutkimuksen julkaisi Pnas ja tiedotteen Zürichin yliopisto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!